הייליפט – כן או לא?

אביזר חילוץ עצמי יעיל ביותר - אבל בשימוש לא נכון עלול להיות מסוכן. כך תתפעלו הייליפט בצורה נכונה ובטוחה, כולל שימוש באביזר נלווה - ליפטמייט להנפת הרכב דרך החישוק

מאת יואב קווה 03.08.23

יש לו צורה של בזנ"ט מחורר שלצידו ידית שחורה. הוא יושב על בסיס מלבני וצבוע בדרך כלל באדום.
כמו פריג'דר, וספה, לדרמן וג'יפ, גם הייליפט הפך לשם גנרי. יש מוצרים דומים וחיקויים שונים אבל ההייליפט המקורי, זה שמיוצר כמעט ללא שינוי כבר כמעט 100 שנה על ידי אותה חברה מאינדיאנה, הוא הדומיננטי בשוק. מחירו כ-700 שקל (יש אורכים שונים ומחירים שונים). 
באנר המדריך השלם
האם אתם צריכים הייליפט?

בעד:
1. תזכו מיד בהילה של מקצועני שטח (גם אם לא תפעילו אותו לעולם).
2. הוא מסוגל להרים את הרכב בזמן קצר.
3. הוא מסוגל להרים את הרכב לגובה רב.
4. הוא יכול להרים רכב שתקוע על הגחון.
5. הוא יכול לשמש כננת ידנית.

נגד:
1. כלי מסוכן. בשימוש לא נכון הוא עלול לפצוע.
2. הוא עלול למעוך את סף המרכב ולגרום נזק לדלתות.
3. הוא כבד, מגושם ומסורבל. קשה לאחסן אותו.
4. אם הוא מתעופף ברכב, בזמן התהפכות או התנגשות, הוא עלול להרוג.
5. הוא יקר לרכישה ודורש תחזוקה מתמדת (בעיקר אם מחסנים אותו מחוץ לרכב).

 

רוצים לקבל מסלולים
וטיפים לנהיגת 4X4?

הירשמו לאיגרת שבילים 4X4

הייליפט קיבל את הכינוי "widow maker “The– יוצר האלמנות או בקיצור "המאלמן". הסכנה העיקרית היא שידית ההרמה של ההיליפט תצא משליטה ותתחיל להשתולל מעלה – מטה ולחבוט בכל מה שעומד בדרכה. התופעה הזאת מתרחשת, אגב, דווקא בזמן הורדת הרכב.
כלל הבטיחות הראשון הוא לעולם לא להכניס את הפרצוף או חלק גוף אחר אל טווח התנועה של ידית ההרמה.
ההפעלה של הידית צריכה להיעשות מבחוץ ולא מבפנים.
אבל לפני שמדברים על בטיחות בהפעלה צריך לדבר על בטיחות אחסון.
הייליפט שמתעופף חופשי ברכב הוא סכנת מוות.

הייליפט היסטוריה

100 שנה וכלום (כמעט) לא השתנה

אז איפה שמים את הנבלה?
בשום אופן לא בצורה חופשית ברכב. בשום אופן לא זרוק בתא המטען. גם אם תניחו עליו הרבה ארגזים ומטען, ההייליפט, 15 ק"ג משקל עצמי, עלול לעוף ולפגוע. התהפכות קלה שהייתה נגמרת ללא שום פציעה, עלולה במקרה של הייליפט שאינו מעוגן להסתיים בטרגדיה.
שאלה נפוצה: האם לעגן את ההייליפט בפנים או בחוץ? יש כאלה שמקבעים אותו על הגגון. זה נראה טוב, ממש פרסומת לג'יפאי מקצוען שכולם יראו למרחוק, אבל זה מעלה את מרכז הכובד. יש כאלה ששמים אותו לצד הגלגל החלופי על הדלת האחורית – קצת פחות גבוה על עלול לגרום עומס מוגזם לצירים של הדלת. קחו בחשבון שהייליפט שחשוף לאבק, בוץ ולכלוך עלול להיתקע ומצריך ניקוי ותחזוקה תכופה. למקם את ההיליפט בתוך הרכב, מעוגן בברגים לרצפה, זה פתרון בטיחותי ונקי – אבל אף אחד לא רוצה לפרוק חצי באגאז' ברגע האמת, כשרכב תקוע בבוץ עמוק. בקיצור, אחסון ההייליפט דורש מחשבה והיערכות.

 הייליפט HILIFT JACK

הייליפט. צילום: אבנר ברוך

איך מפעילים הייליפט?
1. הקדישו מחשבה להיכן לעגן אותו: ספי דלתות ומרכב יימעכו בלי רחמים. מדרגות צד ייעודיות אף הן לא תמיד יעמדו במשימה – עלולות להתעקם וההייליפט עלול להחליק החוצה. פתרון טוב הוא להשתמש בליפטמייט שמתחבר עם רצועות וקרסים לחישוק.יש להקפיד על אחיזה סימטרית של הקרסים בחישוק – אחרת הגלגל עלול להסתובב באמצע תהליך ההנפה.
2. לוודא שכל הגלגלים למעט זה שאתם רוצים להניף מעוגנים עם אבנים כבדות. כנ"ל פארקינג, בלם יד (הילוך ראשון או רוורס בגיר ידני).
3. הקפידו מאוד על המיקום הראשוני שלו. קרוב לרכב, מונח על משטח ישר – ממש מפולס. אם תתחילו עקום, אפילו קצת, ההייליפט יתפוס עם ההפעלה זוית מסוכנת.
4. עבדו לאט ובשקט. שימו לב לא לדחוף יד בין ההייליפט לרכב. שימו לב לא להכניס את פלג הגוף העליון או את הראש לטווח התנועה של הידית. שימו לב שאם ההייליפט מרים את הגלגל הקדמי באמצעות ליפטמייט – ההגה עלול להסתובב וההייליפט עלול ליפול (!).
5. לא משאירים הייליפט לבד – החזיקו ואבטחו אותו.
6. לא זוחלים מתחת לרכב שמונף על הייליפט. יש להיעזר ברגלי מוסך ("בוקים").
7. בתהליך ההורדה – דווקא שם מתרחשות תאונות רבות. יש לרסן את ההייליפט שרוצה לחזור בכוח כלפי הרכב. אם הוא מחליק מהיד, עלולה להתחיל תנועת "מספריים" עצבנית.
8. בגמר התהליך, תמיד לשים את פין הכיוון על מצב "עליה" ולא "ירידה". וכך המנגנון לא רץ חופשי ומסוכן.

איך להפעיל HIGHT LIFT

עזרים להייליפט
בסיס רחב/ מפזר לחץ – כדי שההייליפט לא ישקע בחול או בבוץ בזמן ההרמה. יש אביזר מקורי עשוי פלסטיק ואפשר לאלתר לוח מתכת או עץ. מחיר: 300-350 שקל. 
ליפט מייט (Lift Mate) – רצועות עם קרסים חזקים שמאפשרים להייליפט להתחבר לחישוק ולהרים באמצעותו את הרכב. הליפטייט הוא תוספת חשובה ביותר – הרכב עולה מייד ולא רק אחרי שהמתלה נפתח, הוא מאפשר להרים את כלי רכב שלא בהכרח מצוידים במדרגות צד מחוזקות. מחיר: 300-350 שקל. 
ומה עושים במקרה של פנצ'ר? אחרי שמרימים את הרכב מהגלגל המפונצ'ר, אפשר להחזיק את הרכב בעזרת בג'ק הרגיל, בעזרת לוחות עץ או בעזרת "רגל מוסך". 

שורה תחתונה
הוא מסורבל ומגושם. בהפעלה לא נכונה הוא מסוכן. ויחד עם זאת, הייליפט הוא כלי חילוץ עצמי חיוני לכל ג'יפאי רציני. להייליפט אין בינתיים תחליף. 

באנר רכישת ספר

 

הייליפט מודרני מתוצרת ARB:

 

טיפים נוספים בנהיגת שטח:

לחץ ניפוח אוויר בצמיגי שטח

נהיגת חול

מתי לנעול את הדיפרנציאל המרכזי?

מתי לנתק את בקרת היציבות האלקטרונית?

איך לנהוג בבוץ – המדריך לנהיגת בוץ

כיצד לחצות שלוליות עמוקות בשטח

חוק המינימום  – הכי לאט שאפשר

מרווח הגחון – קובע?

מכוון חיצוני – ג'יפים

הייליפט – כן או לא?

הצלבות – איך לצאת מהצלבה. כל השיטות