נחל ציפורי 4X4
מסלול טיול בגליל התחתון - קל בקיץ וקשה בחורף
-
אזור:
גליל תחתון ועמקים -
אורך:
15 ק"מ -
משך:
2-4 שעות -
עונה מומלצת:
אביב, קיץ, סתיו, חורף -
מגבלות שטחי אש:
אין מגבלה. ניתן לטייל בכל ימות השבוע
עלייך להיות רשום כדי לצפות
בהמשך הכתבה
בקיץ ובאביב נחל ציפורי הוא טיול משפחתי נינוח – מעיינות מפכים, עצי תות, תאנה ורימון, צבי מים מחייכים. אבל בשיא החורף יודעים היטב הנחל והשביל שלצידו ללכוד ולתקוע נהגים וכלי רכב מכל הסוגים. בימי גשם זהו אתגר המחייב חבורה של שני 4X4 לפחות, צמיגי בוץ, ציוד חילוץ וראש במצב תקין. היתקעות, אם מתכוננים לקראתה נפשית, יכולה להיות תענוג.
נקודת המוצא היא צומת המוביל (1), החיבור בין כביש מס' 77 וכביש מס' 79. בצומת מאפסים את מד המרחק ופונים לצפון-מערב, לכיוון שפרעם-חיפה (שמאלה מכביש מס' 77 לבאים ממרכז הארץ). כעבור 500 מ' בלבד, בצומת יפתחאל הסמוך, פונים שוב שמאלה לעבר היישוב הקהילתי אלון הגליל. מיד אחרי הרמזור פונים שמאלה, דרומה, לדרך עפר. רמז לתועים: דרך העפר המבוקשת מתפצלת מהכביש בנקודה שבה הוא מתחיל לטפס בעלייה עם סיבוב לכיוון אלון הגליל.
בירידה מהכביש לדרך העפר מאפסים את מד המרחק. הדרך מלווה את נחל יפתחאל הנושא מים מבקעת בית נטופה. גדת הערוץ סבוכה בעצי תאנה, רימון, שיחי פטל קדוש וצמחים אחרים. ב-500 מ' חולפים על-פני תחנת שאיבה. ב-1.0 ק"מ פוגשים מזלג – ממשיכים עם הזרוע הימנית (בדרך הראשית). משמאל יש מקבץ של עצי דקל שמנמנים. על הגבעה מימין, בסתיו, פריחה יפה של חצבים. כשמד המרחק מורה 1.7 ק"מ מגיעים למזלג נוסף – הבחירה חופשית (הזרועות מתמזגות). ב-1.8 ק"מ מתמזגים עם דרך עפר אחרת וממשיכים ישר. ב-2.0 ק"מ, מפגש דרכים: ממשיכים ישר בדרך הנוכחית (מקבילה לקו טלפון ולערוץ הנחל). מצד שמאל אפשר להבחין במפגש נחלים – מימי יפתחאל מצטרפים למימי נחל ציפורי, שראשיתו בהרי נצרת. מכאן ממשיכה הנהיגה בכיוון מערב ובמקביל לנחל (הדרך מסומנת בסימון שבילים כחול, מס' 4110). ב-2.3 ק"מ עוד מזלג: הדרך בסימון כחול ממשיכה ישר, אבל מומלץ לבחור דווקא בזרוע השמאלית הקרובה יותר לאפיק הזרימה. 2.7 ק"מ מנקודת ההתחלה מזדקר עץ אקליפטוס, ששותה ישירות מהנחל; למרגלות העץ, בכל עונה ושעה, נהדר לערוך פיקניק (2). המים הזורמים טובים לשכשוך אבל לא לשתייה.
ב-2.8 ק"מ (100 מ' אחרי האקליפטוס) פונים שמאלה, לכיוון דרום, וממשיכים בדרך עפר לא מסומנת (הדרך המסומנת כחול חולפת מצפון לה). בחורף, בגלל הבוץ, כדאי לספור יומיים יבשים לפני שנוהגים כאן. ב-3.0 ק"מ ממשיכים ישר (לא חוצים את ערוץ הנחל). ב-4.7 ק"מ פוגשים עץ תות מפואר ומסביב שדות חקלאיים של בדואים מקומיים. שאיבת המים היא ישירה: מחנים טרקטור על שפת הנחל, מחברים צינור השקיה רחב ומזרימים לשדות. ב-5.1 ק"מ מגיעים לכביש קטן המחבר בין שתי הכעביות: כַּעַבִּיֶה הצפונית (הקרובה יותר להרדוף) וכעביה הדרומית.
מאפסים את מד המרחק ופונים שמאלה (דרום מזרח), אל הכביש (3) ולתוך כעביה הדרומית. בכיכר הסמוכה פונים ימינה וממשיכים כל הזמן ישר, מערבה (הדרך מסומנת בסימון שבילים כחול, מס' 4111). לרוחב הכביש מקבץ אכזרי של פסי האטה בלתי נראים. כעבור 1.2 ק"מ מנקודת האיפוס חולפים על פני גשרון קטן. מיד אחריו פונים שמאלה אל דרך עפר לבנה עם אותו סימון שבילים כחול (מס' 4111). ממשיכים בדרך הזאת וב-1.9 ק"מ עוברים ליד בית קברות קטן, בתוך חורשה מגודרת של עצי אלון גדולים. כעבור 100 מ' מגיעים לעין יִבְקַע (4). המעיין השופע 860-4,850 מ"ק ביממה – נמצא מעט מצפון לאפיק נחל ציפורי, ומימיו נלכדים בבריכה מלאכותית מהתקופה הרומית. הכינוי שדבק בבריכה הוא "בריכת הסוסים", בגלל מנהג התושבים לרחוץ בה את סוסיהם. המים באזור הבריכה ירקרקים ועדיף לטבול ביציאה ממנה לכיוון הנחל.
טירה מהאגדות
המשך הנהיגה חוצה את זרם המים – אין חשש מטביעה מאחר שהקרקעית מוצקה. ב-2.4 ק"מ – עדיין באותה דרך מסומנת כחול (מס' 4111), לאורך ערוץ הנחל – חולפים בין מטעים יפים של רימונים המאדימים ומזהיבים לקראת ספטמבר. ב-2.4 ק"מ חוצים את הנחל. אין קשיי עבירוּת, צריך רק להיזהר לא לדרוס צב מים. מסביב שיחי פטל מתוקים-חמצמצים (בקיץ, אם נשאר משהו) ודוקרניים (תמיד). ב-3.2 ק"מ מגיעים לקרחת אדמה חומה, שבחורף גשום מדביקים לה הג'יפאים המקומיים את הכינוי "הביצה הגדולה". ממשיכים ישר, הנחל מימין.
ב-3.9 ק"מ מתגלית טירה מהאגדות, או לפחות מאירופה, ולצדה גשר אבן ציורי. זוהי טחנת הנזירים (5) – טחנת קמח שהיתה שייכת למנזר הכרמליתים בחיפה. בטחנה היו ארבעה זוגות של אבני ריחיים, והמים להנעתן הגיעו באמה שנמשכה מעין יבקע. הטחנה פעלה עד סוף שנות ה-1920 ונסגרה אחרי שהוקמו טחנות עם מנועים חשמליים בשפרעם ובאיבטין הסמוכות. בשנות ה-1950 הפכה הטחנה לדיר חזירים, ובהמשך התארחו בה כבשים ועיזים. ב-2001 הצליחו לחכור את המקום, ישירות מהוותיקן, עומרי בורונובסקי מטבעון וקני שוורץ מקיבוץ בארי. לאחר ששיפצו את המבנה הם מתגוררים בו עם משפחותיהם ועוסקים קצת בחקלאות, במסעדנות ובאירוח.
הנפתול והטחנה
בטחנת הנזירים מאפסים את מד המרחק וממשיכים בנהיגה ישר מערבה, לאורך הנחל. כעבור 100 מ' עוברים מקבץ של עצי זית ולצידו מעיין קטנטן הפורץ ישירות מהאדמה. ב-700 מ' מתחברים לכביש, מול בניין ורוד – בית ספר לילדי הבדואים. מימין נמצא הנפתול של גבעת עליל (6): מי הנחל הפוגשים את הגבעה מקיפים אותה בסיבוב (הסיבה להיווצרות הנפתול היא מקור לוויכוח פופולרי בין גיאולוגים). אפשר להחנות את הרכב בצד ולצאת ברגל למחקר עצמאי קצר ולפגוש מינים מגוונים של ציפורים וצמחים. חוזרים למכונית וממשיכים על הכביש המשובש.
בדרך חולפים על פני טחנת עליל (ראס עלי), שמאוכלסת כיום בעיקר בפשפשים. בהמשך נוסעים לאורך שדירת ברושים ולצד הגידולים האורגניים של הרדוף. 2.9 ק"מ מנקודת האיפוס מגיעים לכביש מס' 70 (7). מי שרוצה לנסוע צפונה, לכיוון צומת סומך, צריך לפנות שמאלה – בדרך העפר הנמוכה מהשתיים שבמקום – ואחרי נהיגה קצרה לעלות לכביש ולהשתלב בתנועה ימינה. מי שפניו לדרום, לכיוון צומת יגור, מתבקש לנהוג מתחת לגשר ואז להשתלב בתנועה דרומה. אפשר גם להמשיך ישר, מערבה, מתחת לגשר, באותה דרך משובשת, לעבר אושה, רמת יוחנן, כפר המכבי וקרית אתא .בעונת הפריחה כדאי מאוד לבקר בשמורת אלוני אבא (ראו מסגרת).
: שינויים משמעותיים במסלול
בנחל מבוצעות עבודות לשיקום. והמסלול כפי שהוא מוצג בסיפור הדרך כבר לא ממש אפשרי. הרבה חלקים חסומים לרכבים. הצלחנו לסיים אותו א ל עם הרבה אלתורים וויראואזיות. היה מרשים מאד. המעיין מעולה.
: האם המסלול מעודכן?
נשמע כייף גדול. חושבת לעשות את המסלול בסופש הקרוב. האם המסלול מעודכן? לאוקטובר 2020
Nadavlib: המסלול עדיין עדכני?
מתאים סובארו פורסטר?
: הי, עדיין רלוונטי?
תודה לעונים
: עדכון לגבי המסלול
אנחנו כעת במסלול, הירידה למסלול היא מיד בסיום מעקה הבטיחות שהקימו. ליד עצי הדקל השמנמנים יש פינת ישיבה יפה תחת לעצי תות
: מסלול יפה ומומלץ. יש מים בדרך
עשינו את המסלול היום. יש מים בנחל אבל המסלול עביר (נסענו בסובארו XV). מסלול יפה. מומלץ. אפשר גם להתרחץ.
Idan kaufman: האם המסלול מעודכן?
שלום, האם המסלול המתואר למעלה הוא המעודכן ביותר? תודה, עידן
yossiattia: מסלול משפחתי בעבירות קלה
שלום, עשינו את המסלול היום, מזג אוויר מצויין ויש הרבה פינות צל בדרך שנחמד לעצור לקפה. המסלול בעבירות קלה ולא מסובך, להערכתי מתאים לכל רכב 4x4 גם ללא הילוך כח, בתקופת החורף המסלול הופך להיות בוצי ומאתגר. נהנינו מאוד - תודה לאתר שבילים על סיפור הדרך והמסלול!! יוסי
bz.benny: עדכון למידע שמופיע כתבה
שלום בצענו היום את המסלול שפורט בכתבה בגדול היה טיול שווה ומוצלח (טיולים ראשונים ב 4X4 , סובארו XV ) רציתי לעדכן 2 נקודות. ב 2.8 ק"מ בתיאור שלכם , יש המלצה להמשיך שמאלה לדרך עפר ולא להמשיך בדרך שמסומנת בכחול הבעיה שבהמשך דרך זו חסומה בשורת אבנים המקיפה את השדה ( היום כותנה ) וצריך היה לחזור את כולה ולפנות בדרך עם הסימון הכחול. נקודה שניה כנראה שההסבר בסוף המסלול ( קצת אחרי הבנין הורוד) אינו נכון בגלל ששינו את הכביש במקום. אבל מרחוק ראינו גבעת חצבים מדהימה ( מאות ואולי אלפי חצבים בריכוז אחד ) הנצ 32.7701N , 35.1485E צריך לחצות את הנחל אבל אפשרי במצב היום - מומלץ בחום. תודה על המסלולים נמשיך בעזרתכם ל"חרוש" את הארץ בני בן צבי עין חרוד מאוחד
: מסלול מעודכן - כניסה
משוב למסלול עקבתי אחרי המסלול המתואר בכתבה, הכל פתוח. נקודת הכניסה למסלול נמצאת ממש בהצטלבות הראשונה במעלה הדרך לישוב אלון הגליל (אחרת, הכל חסום במגיני תנועה מברזל), בצומת לכוון מזרח, ישנה דרך עפר שיורדת לערוץ (מימינה ישנו כביש לרפתות). חייבים רכב גבוה מאחר והדרכים מחורצות עמוק אחרי החורף. לרכב קשוח המסלול ממש קל. מסלול עשיר ומעניין תודה
: חסימות בכניסה למסלול ובהמשכו.
יצאנו היום בבוקר לטיול בנחל ציפורי בהתאם להנחיות המפורטות. מיד בתחילה לאחר הרמזור בצמת יפתחאל ההנחיה הינה לפנות שמאלה למסלול אך בפועל הכניסה מגודרת. המשכנו לכיוון הקיבוץ ופנינו כשהתאפשר שמאלה לשביל עפר אחר ומשם התחברנו למסלול. לאחר האקליפטוס בטעות המשכנו על הדרך הכחולה אך מיד שהבנו את הטעות חזרנו חזרה וירדנו למסלול הדרומי (הלא מסומן) לצערינו כב מיד נתקלנו במחסום שמנע המשך נסיעה כאשר הנחל משמאל ונאלצנו לחצות גשרון קטן. ניסינו להמשיך כשהנחל מימין אך גם אז נתקלנו במחסום אבנים. עלינו לכביש החוצה את כעביה ומשם לא הצלחנו למצוא את הירידה חזרה לנחל. למעשה מנקודה 3 כבר התברברנו. נשמח לתיקון ההנחיות.
יואב קווה:
הטעות תוקנה ..
: מגבלת שטחי אש
ממתי נחל ציפורי נמצא בשטח אש?מהיכן באה ההגבלה בכתבה?
יואב קווה: החסימה במסלול הוסרה
אין בעיה לחצות את הנחל אחרי עין יבקע
פסח: חסימה במסלול
ביום שבת 21.9.2013 יצאנו לטיול לנחל ציפורי על המסלול שלך , בעין יבקע אחרי הגשר הקטן , נחסם המסלול על ידי ערמות אבנים וסלעים , לדברי אחד המקומיים המסלול נחסם על ידי אדם הטוען לבעלות על השטח וטענתו אינו רוצה שג`יפים יעברו בשטחו .
כבר עשינו מספר מסלולים שלך וגם טיילנו איתך ובדרך כלל המסלולים טובים ומדויקים !
ולכן מוצא לנכון לעדכן אותך בבעיה .
אורח: שינויים במסלול
שלום לכולם,
האמ משהו עבר מסלול לאחרונה? אני שואל כדי לדעת האם ישנם שינויים
תודה יורי
יוסי: מסלול אפשרי עם מים
אורח: עדכונים למסלול
מסלול מעולה והסברים טובים למעט שני נקודות:
1. תחילת המסלול לפני "עץ התות " בין שני הכעביות מישהו חפר תעלה שמונעת מעבר . הצלחתי לעקוף דרך השדה אבל זה מסלול פחות מתאים לרכב כביש- שביל.
2. בסוף המסלול ההסבר לגבי ההמשך לאחר בית הספר מבלבל במיוחד שהכביש לשדרת הברושים סלול.
זהו .
לידיעתכם ותודה על המסלול.
ארז
אורח: תודה ליעקב
תודה על העדכון. תנאי שטח אכן יכולים להשתנות. סוג המסלול תוקן בהתאם
יואב
אורח: לא לרכב פרטי
נסענו היום למסלול בנחל ציפורי עליו כתבת לפני כשבועיים. המסלול לא עביר לרכב פרטי בגלל פני שטח מאד גבנוניים שאינם מאפשרים להמנע ממגע של הגחון. לאחר כ-3 ק"מ המעבר חסום ממש ע"י תלוליות שנראה שנבנו שם לאחרונה. יצאנו מהמסלול צפונה בשביל המוליך אל אלון הגליל.
להערכתי המסלול אינו אפשרי לרכב פרטי.
יעקב