49. עין עקב עין זיק

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 49 - עין עקב עין זיק

29.05.15

אוֹרי דביר: "טיול מדברי ל`אין כמעט מעיינות בנגב`. ירידה ברכב שטח ממדרשת שדה בוקר לנחל צין ונסיעה לעין זיק. דקלים בודדים ונאת מדבר צפופה בה צריך מזל מיוחד לראות את הנביעה. הפיצוי הוא לאחר טיול ברגל. שביל מסומן מעלה בכיוון כללי מערבה, מאפשר תצפיות יפות, נוטה צפונה ומוריד אותנו לעין עקב, בריכה ומפל – שמחת מים במדבר".

עין עקב ועין זיק. טיול ג'יפים באזור שדה בוקר. מתוך אתר החברה להגנת הטבע

מסע 4X4 בנוף הפראי של מצוקי נחל צין ונחל עקב

משך הטיול: גמיש
נקודת מוצא: חניון הרועה, ממערב לכביש 40 מול הפנייה לצריף בן-גוריון.
נקודת סיום: אחוזת קבר בן- גוריון
רמת עבירות לג'יפים: קלה-בינונית
דרגת קושי הליכה: קלה וקצרה.

רמת הנגב ושדה בוקר התפרסמו לראשונה כאשר דוד בן-גוריון התיישב שם בשנות החמישים וכיום מפורסם כאזור של נוף מדברי המושך מטיילים רבים, ברגל וברכב. אנו מזמינים אתכם לצאת למסע 4X4 בנוף הפראי של מצוקי נחל צין ונחל עקב.

סיפור הדרך:
כאשר ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון, היה בדרכו צפונה מעבודות סלילת כביש מצפה רמון-אילת בשנת 1953 הוא פגש בקיבוץ הצעיר שדה בוקר שהיה אז מחנה אוהלים. הוא התלהב מאוד מהיזמה של הצעירים ובמכתבו אליהם כתב: "לא ראיתי מימי מפעל חלוצי כשדה-בוקר" והבטיח לצעירים הנלהבים- "אני אתכם". לאחר זמן מה הוא ביקש להתקבל כחבר בקיבוץ ובדצמבר 1953 הוא הפתיע את כולם ועבר להתגורר בשדה בוקר בתקווה לשמש דוגמא להמוני צעירים שיפריחו את הנגב.

פנו שמאלה מהכביש לכיוון מעלה צין. בתחילת המסלול תבחינו במתקן מוזר. זהו המרכז לאנרגיה סולרית, בו מפיקים אנרגיה בעזרת קרני השמש. המרכז הוא מתקן ניסיוני בעקבותיו מתוכננת לקום בנגב ליד קיבוץ אשלים תחנת כח ראשונית בארץ להפקת חשמל סולארי בכמות גדולה.

נמשיך בנסיעה כאשר מימיננו מדרשת בן גוריון אשר הוקמה בשנת 1963 כחלק מחזונו של בן גוריון להקמת אוניברסיטה בנגב. כיום שוכנים בה המכון לחקר המדבר שהוא קמפוס השייך לאוניברסיטת בן גוריון, בית-ספר לחינוך סביבתי, בית ספר שדה הר הנגב של החברה להגנת הטבע והמכון למורשת בן גוריון.

נמשיך עד למנחת המטוסים. כאשר בן גוריון עבר לשדה בוקר, נבנה בשבילו מנחת מטוסים באזור השטוח הנקרא שדה צין. בסמוך, ממש מעל נחל צין שוכן המצד שבראש מעלה צין. זהו מבנה עתיק מן התקופה הביזנטית בו ישבו חיילים ששמרו על העולים במעלה. נחנה את הרכבים וניגש למדריך לשמוע עוד על המצד ועל הסביבה.

אנו נרד במעלה צין, המעלה נוכחי הוא חלק מדרך שנסללה לצורך הנחת צינור הנפט המוביל מאילת לנמל אשקלון.
נחל צין הוא הנחל השני באורכו בנגב, לאחר נחל פארן. ראשו באזור מצפה רמון וסופו בנחל הערבה סמוך לים המלח. באזור עין עבדת ונחל עקב הוא מוקף משני צידיו במצוקים תלולים, ביניהם נובע המעיין הגדול בנגב- עין עבדת.

מספר מעיינות קטנים נוספים יוצרים פינות חמד במדבר ובהם עין עקב הנחבא בקניון נחל עקב אליו נלך לטיול קצרצר. את המעיין נזהה לפי הריכוז הגדול של צמחים חובבי מים מלוחים: אשלים, קנים, מלוח ודקלים. ניגש למעיין שם נהנה מהבריכה המרשימה של עין עקב תחתון – 10 מטרים עומקה והיא עטורת שערות שולמית וטרוורטין (בעברית – נטף נחלים).

בין החיות הגדולות הבולטות באזור נציין את הנשרים והרחמים- "הסניטרים" של המדבר החגים בשמיים ותרים אחרי פגרים. כיום, בגלל מיעוט הפגרים הם מקבלים "השלמת הכנסה" בתחנת האכלה בשדה צין. היונק הגדול ביותר בו נפגוש הוא היעל הזכר. הזכרים הבוגרים מתהדרים בקרניים ארוכות ומרשימות שנועדו לראווה ולקרבות הדדיים, בעוד לנקבות קרניים קצרות הטובות להגנה מטורפים. יש סיכוי רב שתפגשו בהם לאורך הכביש העולה מנחל צין למדרשה ובאחוזת קבר בן גוריון. את הטורפים נתקשה לראות כיוון שהם פעילי לילה. הגדול והמרשים שבהם- הנמר. נמר כזה שהיה רעב וחלש במיוחד ולכן התקרב לא היתה לו ברירה אלא להתקרב לסביבה נתפס לא מכבר על ידי תושב מדרשת שדה בוקר.

לסיום נעלה לתצפית מרהיבה על בקעת צין מקבר בן גוריון, נשמע שם מהמדריכים על חזונו של "הזקן" ועל ההתמודדויות שיש לנו היום בשימור של ערכי הטבע באזור.

תיאור המסלול:
מנקודת היציאה בחניון הרועה נפנה ימינה על כביש 40 לכיוון דרום ניסע 2 ק"מ עד שנזהה את הפנייה למעלה צין (שלט חום גדול) נסע במישור על הדרך המסומנת שחור 3 ק"מ אל מצד צין בראש המעלה, נחנה את הרכבים ונלך ברגל הליכה של כמאתיים מטרים אל המצד שם נפגוש במדריך ונצפה על בקעת נחל צין ומצוקיו. נחזור לרכבים ונמשיך לכיוון מעלה צין המסומן בסימון שחור, לנהגים מומלץ עכשיו לשלב להנעה 4X4 ולבלום בעזרת ההילוכים. מעט אחרי סוף הירידה נגיע לערוץ נחל צין ונחצה אותו בזהירות. כעבור מאתיים מטרים נגיע לצומת דרכים ונפנה ימינה עם סימון כחול. לאחר 1.4 ק"מ נפגוש פנייה לשביל אדום ימינה, נא לא לפנות אנו נמשיך לנסוע ישר עם הסימון הכחול בנחל עקב עוד 2.5 ק"מ עד לחנייה של עין עקב. כאן נצא לחלץ עצמות בהליכה קלה עם השביל הכחול דרומה עד לעין עקב. לאחר התרעננות נחזור לרכבים וניסע חזרה עם הסימון הכחול 2.5 ק"מ עד לצומת ולמפגש עם השביל האדום, כאן נפנה שמאלה לשביל האדום וניסע מערבה בערוצו הרחב של נחל צין, כ- 4 ק"מ עד לחניון "הסרפנטינות" ליד הכביש לעין עבדת, בו נהנה מאירוח מדברי ובישולי שדה.
לסיום נעלה בכביש למדרשת בן גוריון מיד בתום העליה נעצור בחניה של אחוזת קבר בן-גוריון ונלך קצרות מהחנייה לקברי פולה ודוד ולתצפית המרהיבה על מצוקי צין ונחל חווארים.

הוראות כלליות:
» נא להקפיד על נסיעה זהירה ובטוחה, לשמור מרחק מהרכבים שלפניך במיוחד בירידות, לא לנסוע מהר, ולהיזהר מרכבים העלולים לבוא ממול.
» יש לנסוע על השבילים המסומנים בלבד.
» בזמן ההליכות הקצרות מומלץ לנעול נעליים, לקחת מים ולחבוש כובעים.
» נא להקפיד לשמור על הניקיון ולא להשאיר פסולת בשטח.
» הנכם מטיילים בשמורת טבע נא לא לתת לכלבים ללכת משוחררים ללא רצועה.
» אסור לטייל במסלול הנ"ל בשעות החשכה, נא לסיים את המסלול עד שעה 16:30.