26. לאורך הירקון

19.04.15

אוֹרי דביר: "לאורך הירקון: משפך הירקון מטיילים בקטע מ`שביל ישראל` לאורך הנהר והגנים משני עבריו. אפשר לטייל רוב הדרך על הגדה הצפונית, ולחזור בקטע גדול על הגדה הדרומית. טיול יפה לכל המשפחה".

גן לאומי ירקון – פארק יהושוע, באופנים / מתוך אתר רשות הטבע והגנים

מאת: הדס שמאי- מרכז הדרכה ירקון וחוף, רשות הטבע והגנים
סייע יונתן רז – ביולוג רשות נחל ירקון

אנו מציעים לכם ליהנות מסיור "קרוב לבית", המתאים לכל המשפחה, לאורכו של הנחל שנחשב בעבר לנהר השני בגודלו בארץ, ואשר ליוה את ראשית ההתיישבות בארץ ישראל.

מסלול הטיול: מגן לאומי ירקון (מתחם אפק) ועד פארק גני יהושוע בתל אביב.
אופן הטיול: באופניים או ברגל
משך הטיול: 4-5 שעות
גישה: מצומת גנים נוסעים מזרחה בכביש 483 ופונים שמאלה בצומת אפק לכיוון תחנת רכבת ראש העין.
ממחלף קסם-נוסעים דרומה בכביש 444 ופונים ימינה לכיוון תחנת הרכבת- ראש העין
בטיחות: טיב הדרכים משתנה בהתאם לעונה. בחורף קיים חשש החלקה ושקיעה בבוץ.
אין לרחוץ בנחל, ולשתות את מימיו.
יש להישמע להוראות השילוט.
אין לעלות על נתיבי רכבת ישראל ואין להתקרב לרכבת עוברת
לאורך הירקון. צילום אורי דביר: הכניסה לפארק אפק ולמקורות הירקון הינה באותו כרטיס.

תיאור: נפתח את מסלולינו באתר המציע לנו 5000 שנות היסטוריה ולמרגלותיו נובעים מעיינות הירקון -תל אפק – אנטיפטריס. בראש התל ניצב המבצר העות'מאני בינאר באשי, בתוכו בית מושל מצרי מהתקופה הכנענית, ולצידו העיר הרומית אנטיפטריס, על שם אביו של הורדוס, מייסד העיר. מן הכניסה המערבית למבצר אפשר ליהנות מתצפית מרהיבה על אזור אגן הירקון ודרום השרון. ניתן גם לצפות על אזור מעיינות הירקון המתוחזק על-ידי חברת "מקורות" וכיום יבש ומכוסה צמחייה ירוקה בשל ירידת מפלס מי התהום. מנקודה זו זורם לו נחל הירקון כ- 27.5 ק"מ עד שפכו לים התיכון.

מכאן נמשיך לכיוון גן לאומי מקורות הירקון דרך שביל עפר היוצא מהשער הצפון-מערבי של הגן הלאומי. בדרך נפגוש בבריכות מים טבעית יפיפה שמהווה חלק מאפיקו הנקי של נחל הירקון המכונה בריכת הנופרים. ייחודה של הבריכה בצמח הנופר הצהוב, המקשט את פני המים בעליו הירוקים ופרחיו הצהובים. הנופר פורח בחודשים אפריל-ספטמבר.

בהמשך נגיע לחלקו השני של הגן הלאומי, מתחם מקורות הירקון. בגן זורם החלק הנקי של הנחל, המרכז סביבו בעלי-חיים רבים וצמחיית נחלים עשירה. בשל מצב משק המיים הנוכחי, המים הזורמים נקנים על ידי רשות הטבע והגנים כדי לאפשר חיים בנחל. נעבור על יד טחנת הקמח אל-מיר, נחצה גשר מתכת ונמשיך צפונה בשביל ישראל לאורך הנחל. בדרך נחלוף על פני בית הבטון: המבנה הראשון בארץ ישראל שנבנה מבטון מזוין. זהו בית המשאבות של חברת ההשקיה "פלשתינה", שנוסדה בשנת 1912 על-ידי בצלאל יפה, במטרה לספק מים לפרדסי הסביבה.
לאחר מכן, נחצה בשביל מתחת לכביש 5, ונמשיך לאורך הנחל מערבה. בחלק זה של הנחל יתכנו קטעים יבשים בשל מחסור במים. נחצה מתחת לכביש 40, נחלוף על פני פרדסים ונגיע לטחנת הקמח, שממוקמת בפיתול הנחל, זו טחנת הקמח אבו- רבאח: אחת מ- 5 טחנות קמח שנבנו לאורך הירקון. טחנה זו הוקמה במאה ה- 19 על-ידי השיח' אבו רבאח, על גבי שרידים קדומים יותר, ופעלה עד מלחמת השחרור.

 

לאורך הירקון. צילום אורי דביר

קצת אחרי טחנת הקמח נשפך נחל קנה אל נחל הירקון. בנחל זה מוזרמים מים המגיעים ממכוני טיפול שפכים. למרות הפגיעה באיכות המים, עדיין מתקיימים בנחל בעלי-חיים רבים כמו הצב הרך, צב הביצה, שפמנונים, אמנונים, גמבוזיות ומגוון עופות מים.

נמשיך בשביל שבגדה הדרומית של הנחל לכיוון מערב, ונוכל לראות את הגשר הטורקי: גשר על דרך יפו-שכם, שבנו הטורקים מעל נחל שילה. גשר שני שהיה ממוקם מעל הירקון, פוצץ על-ידם במלחמת העולם הראשונה, כדי למנוע מהבריטים את חציית הנחל.

מכאן ימשיך המסלול לאורך הנחל, ללא עצירות מיוחדות.
נחצה עם השביל שוב את כביש 5 , ניסע לצדי הפרדסים ולאחר כ- 7 ק"מ נגיע לעשר טחנות: זוהי טחנת הקמח הגדולה ביותר בירקון, וייתכן שהגדולה ביותר בארץ. בשיאה פעלו בה לפחות עשרים זוגות של אבניי רחיים. לנקודה האחרונה שלנו- פארק גני יהושוע נמשיך לאורך הנחל, נחלוף על פני "יער בראשית" ו- "גן הסלעים", ונגיע לאגם השייט, בו ניתן לשכור סירה ולשוט ברוגע על פני המים.
אפשר להמשיך את המסלול עד סופו, וללוות את הנחל בשפכו לים על-יד תחנת הכוח רידינג.

הכניסה לגן לאומי אפק ולגן לאומי מקורות הירקון בתשלום.
רצוי להיעזר במהלך המסלול במפת סימון שבילים השרון ומערב השומרון, או במפת שבילי אופניים של רשות נחל ירקון, אותה ניתן להשיג בכניסה לגן הלאומי

לשאלות נוספות ניתן להתקשר למרכז הדרכה ירקון לטלפון: 03-9348463
 
קישורים נוספים בנושא:  גן לאומי ירקון