12. גמלא

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 12 - גמלא

29.05.15

אוֹרי דביר: "בגמלא כמה אפשרויות לטיול לא ארוך ברגל: הליכה דרך שדה דולמנים לצפיה במפל כ-50 מטרים גובהו, תצפית לנשרים ב`שידור חי` באמצעות מצלמות טלביזיה ותצפית, או ירידה בשביל תלול ומסודר לשרידי העיר היהודית, `מצדה של הגולן`".

מרכס בשנית עד שמורת טבע גמלא / מתוך אתר רשות הטבע והגנים

חלמוניות, סתוניות נשרים והרי געש ברמת הגולן

משך המסלול: כארבע שעות
אופי המסלול: משולב, נסיעה ברכב + סיור רגלי
ציוד: מים, נעלי הליכה, מומלץ – משקפת
צילם: שרון לוי
מאת: שרון לוי פקח מרכז הגולן וגיל בן נון מנהל שמורת טבע גמלא, רשות הטבע והגנים.

מידע שימושי
עונה מומלצת : אביב
סוג המסלול: מסלול קווי
מסלול קצר-עד חצי יום
מסלול ארוך-יום שלם
בדגש טבע פריחה ונוף
אופי הטיול : גלישת מצוקים (סנפלינג)
צבע מפה ירוק, מספר מפה 1 סימון שבילים

במסלול טיולינו, הנע ברמת הגולן, חוברים להם יחדיו חלמוניות, סתוניות, נשרים רבי הוד, שרידי יישוב עתיק, הרי געש וכנסיות.

נתחיל ברכס בשנית, שמורת טבע בצדו המזרחי של מרכז הגולן. השמורה, הנחבאת אל הכלים, אוצרת בחובה טבע בלתי מופרע ונדיר ובו חורש של עצי אלון, אלה אטלנטית, עצי אגס סורי, שזיף הדוב וגולת הכותרת – שניים ממבשרי הסתיו הנדירים והיפים בפרחי ארצנו.

לשמורה נגיע מהפינה הצפון מזרחית של הכינרת. מצומת יהודיה נעלה לגולן בכביש 87, נמשיך ישר בצומת קצביה ובצומת המפלים. בצומת בשן נפנה שמאלה לכביש 98.
לאחר כ-2.5 ק"מ נגיע לנקודת הסיום של המסלול ובה שילוט הסבר על השמורה וסימון שבילים ירוק. נחנה את אחד הרכבים בנקודה זו ונמשיך לתחילת המסלול.

ניסע בכביש 98, ולאחר כ- 2 ק"מ, אחרי הפניה לאלוני הבשן, נפנה ימינה בכביש מפותל העולה לתל חזקה. נעקוב אחר סימון השבילים הירוק על עמודי הטלפון בצדו השמאלי של הכביש. עם הסימון נגיע לצומת, שבה מתחיל מסלול ההליכה, העובר דרך שער ברזל קטן (מצד ימין לכביש).
כ- 50 מטר לאחר תחילת ההליכה נגיע לרחבה סלעית, אשר בה פורחים יחדיו פרחי חלמונית גדולה וסתווניות תשבץ – שני מיני צמחים נדירים, בעלי פרחים מן היפים והמרשימים שבפרחי ארץ ישראל. החלמונית הגדולה, כשמה כן היא, צבעה הצהוב וצורת הפרח, גביע עגלגל, דומים לחלמון של ביצה. סתוונית התשבץ הנה מין נדיר של סתווניות, הצומח בישראל על תלי געש בודדים בצפון הגולן. צבעה ורוד עז ועל עלי הכותרת הגדולים שלה מצוירת דוגמת משבצות. השילוב של צבעי החלמון הזוהרים של החלמונית וצבעי הורוד הבוהקים של הסתונית, על רקע סלעי הבזלת השחורים מזמנים למטייל ולצלם החובב חוויה אסתטית יחודית.
מכאן נמשיך לרדת עם השביל המסומן ונעבור בחורש מגוון של אלות אטלנטיות – עץ העומד בשלכת וצבע עליו בעונה זו של השנה, אדום ושלושה מיני אלונים – אלון תבור, מין הגדל באזורים נמוכים וחמים, אלון מצוי, הגדל באזור הים תיכוני הגבוה ואלון תולע הגדל באזורים גבוהים גשומים וקרים, אשר רק במקום זה בארץ צומחים יחדיו. בינות לאלונים והאלות משובצים עצי שזיף הדוב ואגס סורי. עם הירידה בשביל החורש נפרש לעינינו הנוף הייחודי של הגולן.

נמשיך לרדת לאורך המסלול, נחצה שביל כורכר לבן ולאחר כקילומטר נתחבר לשביל ג'יפים. נפנה ימינה ונגיע לחורבות הכפר הצ'רקסי ג'ואיזה. הכפר, כמו הכפרים הצ'רקסים המוכרים יותר בגולן, רמתניה וחושניה, היה אחד מקבוצה של כפרים אשר הוקמו בגולן בסוף המאה ה-19 . הצ'רקסים, שהובאו לאזור בעידודו של השלטון העותומני, היו לוחמים עזי נפש שמוצאם מהקוקז. הצ'רקסים הצליחו לטעת שורשים באזור ובנו כפרים חקלאיים עם מסורות בניה ותרבות אירופאית. בתיהם היו בנויים בזלת ועליה גגות של רעפי מרסי, אשר דוגמא להם ניתן לראות עד היום בכפרים הצ'רקסים בריקה וביר עג'ם, אשר מעבר לגבול.
מומלץ לנוח במקום לאורך המים הנובעים מהמעין, בצל עצי צפצפה. משם נמשיך עוד כ- 500 מטר עד לסיום המסלול, בכביש 98.

גמלא. צילום ויקיפדיה

לאחר ההפסקה המרגיעה נמשיך לשמורת טבע גמלא, אחת משמורות היפות בגולן ובה מצוקי נחלים תלולים, עולם חי וצומח עשיר ומגוון לצד עתיקות מרשימות של העיר גמלא.
אל השמורה נגיע לאחר שנחזור דרומה לכיוון צומת בשן. שם נפנה ימינה ובצומת ציר המפלים נפנה שמאלה, דרומה לכיוון גמלא, בכביש 808, עד הפניה המסומנת לאתר.
שמורת גמלא מציעה מגוון אפשרויות טיול. בכניסה לשמורה ניתן להתעדכן במסלולים השונים ולהתאימם לרמת הקושי הרצויה ולגיל המשתתפים בטיול. ביקור בעתיקות העיר מהווה חלק חשוב וייחודי בביקור בשמורה, אך יש לזכור את העלייה התלולה הממתינה בסוף המסלול.
הפעם נתמקד בשביל הנשרים, שאורכו כ- 600 מטרים והוא מתאים לטיול משפחות (כולל עגלות).
ממגרש החנייה של השמורה נצא מערבה בשביל המסומן לבן-ירוק-לבן. בדרך אל עמדת התצפית הראשונה, עובר השביל מעל קניון נחל דליות העמוק. לאחר הליכה של כ- 200 מ' נגיע ל"תצפית העיר". הנוף הפנורמי הנשקף ממצפור זה עוצר נשימה: הכינרת וחופיה, הקניונים העמוקים של נחל גמלא ונחל דליות וכמובן שרידיה של גמלא העתיקה, שנבנתה בתקופת בית המקדש השני על שלוחה תלולה וצרה המפרידה בין שני הקניונים. קצור תולדות העיר וגבורת לוחמיה חקוקים על לוחות המוצבים במצפור. כמו כן ניצב במצפור דגם מרחבי של העיר.
מכאן נמשיך לאטרקציה הגדולה של השמורה – צפייה במושבת הנשרים הגדולה בישראל המקננת במצוקי נחל גמלא. נגיע עם השביל למצפור הנשרים – מבנה מחופה, אך פתוח לנוף, הבנוי ממש על שפת המצוק, מעל מרכז מושבת קנון של הנשרים והדורסים. המבנה מצויד במצלמות וידאו המשדרות על גבי מסך גדול את הנעשה במושבת הקינון.
בשנים האחרונות נערך מחקר מקיף על הנשרים באתר ואפשר ללמוד בעת השהייה במצפה מההסברים המאלפים הניתנים על ידי צוות השמורה אודות הנשרים והמחקר המתקיים במקום.

עונת קנון הנשרים, מתחילה בחודש דצמבר ומסתיימת ביולי -אוגוסט. ברוב שעות היום ניתן לצפות בנשרים דואים סמוך למצפור ו/או נוחתים וממריאים מן הקנים שמתחתיו, או ממולו. רצוי להצטייד במשקפת (ניתן גם לשכור בכניסה לשמורה), אם כי ההנאה מובטחת גם למי שאינם מדקדקים בחודה של נוצה. בנוסף לנשרים, אפשר לראות בשמורה משפחה יציבה של עיט ניצי דוגרת אף היא בנחל, אם כי קשה יותר להבחין בהם. לקראת האביב מצטרפים למושבת הקנון זוגות של רחמים וחיוויאים.

אם נצליח להתנתק מהמראות במצפור הנשרים, נמשיך את דרכינו לעבר שרידי הכפר הביזנטי דיר קרוח, זאת לא לפני שנבקר בשרידי בית בד הנמצא ממש מחוץ לפתחו של מצפור הנשרים.
שרידי בית הבד כוללים מפרכת לריסוק זיתים ובסיס מכבש השמן, מהתקופה הביזנטית( מאה 6-5 לספירה.)
השביל מוליך את המטייל ממצפור הנשרים, למרכז הכפר הביזנטי, למנזר ולכנסייה ששכנו בלבו. הכנסייה בנויה בסגנון מיוחד, המכונה "חורני" ומאפיין מבנים בגולן ובחורן. המייחד את המבנים האלו, הם גגות האבן שכיסו אותם, בניגוד לגגות עץ וטיט שקירו מבנים באזורים אחרים בארץ. לוחות אבן בזלת ארוכים, הונחו על זיזי אבן שבלטו מהקיר ותמכו את הגג מעליו.
מבנה הכנסייה, חדרי המנזר הצמודים אליו וכתובת המהללת את האב גרגוריוס הקדוש נמצאות במתחם, שהיה קבור כולו מתחת לאדמה. בניה ושימוש משניים נעשו בבתי הכפר ובאבנים שלו בתקופה הערבית ועד התקופה הסורית. לצדם של בתים אלו נמצא מספר שולחנות אכילה, חלקם מוצלים, לשימושכם. עשרות מטרים מפרידים בין בתי הכפר דיר-קרוח למגרש החנייה של השמורה.

מכאן נחזור אל החניון ונסיים את יומנו רווי החוויות.

קישורים נוספים בנושא: שמורת טבע גמלא