בעקבות האסון בנחל צפית

מה אנחנו יכולים ללמוד מהטרגדיה בנחל צפית והאם מדובר בנחל מסוכן מיסודו?

01.05.18

שיטפון – נחל צפית // צילום OUTPANEL, צור מוסרי (ימנית), אלה לוטן (שמאלית)

האסון בנחל צפית הוא שיעור חשוב בצניעות
משה גלעד, הארץ:

"שטפון המלים שהגיע מיד לאחר האסון הנורא בנחל צפית גורם לתחושת בלבול איומה. זה הרגע בו כדאי לעצור, לנשום עמוק ולנסח כמה אמיתות פשוטות, אולי מובנות מאליהן, שדומה שנשכחו לחלוטין בשלושת הימים האחרונים".

"אל לנו לשכוח היא שהטבע חזק מאיתנו פי מיליון. טיולים בטבע, בכל מקום, בכל עונה, יש לעשות בתחושת צניעות גדולה. חשוב שהמטיילים, בין אם הם הולכים לבד או בקבוצה מאורגנת, בין אם הם מדריכים או חניכים, ינהגו בענווה כלפי הטבע. אם יש סיבה אחת ממנה נובע לדעתי האסון בנחל צפית בו נהרגו עשרה בני נוער, הרי שהסיבה הזו היא יוהרה. מובילי הטיול האומלל הזה שכחו את המוגבלות שלנו מול עוצמת השיטפון. הם שכחו שמול הטבע הם זעירים — ושילמו על כך מחיר נורא. אם לא היו שוכחים, הרי לא היו מובילים קבוצת נערים ונערות באפיק נחל במדבר יהודה ביום שברור לכל שמועד לשיטפונות.

ובכל זאת, הפער האדיר בין קטנות האדם לעוצמתו של הטבע הוא חלק חשוב מן הקסם. ציידי השיטפונות שבינינו אינם טיפשים או חסרי אחריות. אם ינהגו בתבונה ובאחריות צפויה להם חוויה מרגשת במיוחד. הטיולים שאני זוכר הכי טוב הם אלה בהם ראיתי ממרחק בטוח שיטפונות גדולים. דווקא כאשר עומדים שם, מול נחל שוצף, לומדים שיעור חשוב בצניעות".
למאמר המלא >> לחצו כאן

אסון נחל צפית

אסון נחל צפית // צילום: וויקיפדיה

האם נחל צפית הוא נחל מסוכן?
שי יגל, OUTPANEL:

"נחל צפית הוא נחל חוצה רכס (דייקה בסלנג הגיאולוגי), אחד הבודדים בארץ – מתחיל במישור ימין וחוצה את רכס חצרה. עוצמתה של הזרימה בנחל אכן נובעת מהיקף אגן הניקוז שבאירועים נדירים הופך לעוצמתי מאוד. השינוי במהירות הזרימה ומה שהופך את חלקו הקניוני של הערוץ למלכודת מוות עבור מי שנמצא בקניון נובע מן השינוי הגיאולוגי והגיאומורפולוגי – המעבר מאדמות החמדה המישוריות יחסית של רמת מזר לגיר האיאוקני שבפתח הערוץ. זה יוצר תוואי נוף מאוד תלול ומפלי עם מקדם חיכוך נמוך מאוד (הגיר חלק) ומעלה באופן דרמטי את מהירות הזרימה.

בימים כתיקונים זהו טיול שמתאים לכל אחד, וחלקו התחתון בשילוב עם נחל תמר הסמוך או כמסלול בפני עצמו, הוא טיול משפחות פופולרי. תדמיתו של הנחל הייתה תמיד כידידותי למשתמש, ופשוט לביצוע. התדמית הזו היתה כנראה גורם משמעותי בקבלת ההחלטה להעביר את מסלול הטיול אל נחל צפית".
למאמר המלא >> לחצו כאן