העגורים באגמון החולה
עשרות אלפי הציפורים, ממאות מינים שונים, חונות בעמק החולה ונהנות מגרעיני התירס שמפזרת בשבילן קק"ל
אחרי עשור של עבודות שיקום וכ-100 מיליון שקל התחדשה נדידת הציפורים דרך עמק החולה: עשרות אלפי הציפורים, ממאות מינים שונים, חונות בעמק ונהנות מגרעיני התירס שמפזרת בשבילן קק"ל. עכשיו נפתח שירות הסעות למבקרים מסביב לאגם יותר מ-500 מיליון ציפורים נודדות בכל שנה דרך ישראל. זה לא מפני שאנחנו כאלה מסבירי פנים לתיירים, אלא מפני שישראל היא מסדרון צר בין ים (התיכון) למדבר (מדינות ערב). תחנת החניה והתדלוק המועדפת על רבות מהציפורים היתה עד תחילת שנות ה-50 עמק החולה. לרשותן עמדו בצות, סבך צמחים להסתתרות, שפע מזון ומזג אוויר נוח. אלא שאז קמה מדינת ישראל והחולה יובשה.
אבל אדמת הכבול, שריפדה את קרקעית הבריכות, לא התאימה לחקלאות. לעומת זאת היא התאימה מאוד לנברנים מזיקים ולשריפות. הכבול הפריך נישא בקלות ברוח המזרחית, השרקייה, יצר ענני אבק וגרם לשקיעה של העמק כולו – בכמה מקומות נמדדה שקיעה של יותר מ-3 מטרים. הצרות לא נגמרו כאן: בעקבות הייבוש זרמו לכנרת מים מזוהמים בתרכובות חנקניות וזרחניות. וכמובן נכחדו עשרות מינים של צמחים ובעלי חיים ששיגשגו בעמק, ללא שום הפרעה מלאכותית, במשך אלפי שנים.
עד לשיקום החולה עצרו בעמק רק כ-200 עגורים בשנה. בשנה שעברה נרשם שיא של 32 אלף עגורים. מלבד עגורים חזרו לבקר בעמק עוד 390 מיני ציפורים, יותר מסך כל המינים שנצפו בגרמניה כולה (350). יש בהם מיני אנפות, חופמאים, ברווזים, דורסים, ציפורי שיר ועוד.
הצפרים שמחים כמובן. החקלאים פחות. להקה גדולה של שקנאים מסוגלת לחסל בריכת דגים שלמה. להקת עגורים (שאינם אוכלים דגים) יכולה לחסל שדה בוטנים. הבעיה הקשה מתעוררת בדצמבר, כשהחקלאים מתחילים לזרוע. הפתרון של קק"ל, מחורף 2000, הוא קייטרינג לעגורים: בכל יום מפוזרות באזור 3-2 טונות של גרעיני תירס. הבעיה היא שארוחות החינם האלה מפתות אלפי עגורים לבלות את החורף בישראל ולוותר על הטיסה המייגעת לאפריקה. אנשי קק"ל נקלעו לקונפליקט: אם לא יאכילו, ייפגעו החקלאים. אם יאכילו, יישארו המוני עגורים בישראל ולא יהיה די כסף להאכיל את כולם. הפתרון שננקט השנה הוא לדחות את ההאכלה עד כמה שאפשר בתקווה שרוב העגורים יתעופפו לאפריקה, ורק כשיישארו בין 5,000 ל-10,000 עגורים יחודשו הארוחות.
מדוע קק"ל מתאמצת כל כך לטפח את העגורים? זאב קדם, נציג הסברה ותקשורת במרחב צפון בקק"ל, מסביר: "המטרה שלנו היא לשמור על האינטרסים של החקלאים, אבל גם ליצור כאן תנאים ליצירת מרכז צפרות בינלאומי". בחודשים האחרונים הושלמה בנייתם של שלושה מצפורים סביב האגמון, נסללו דרכי גישה, ולפני שבוע נפתח שירות של הסעת מבקרים סביב האגם ומתן הסברים מקצועיים של מדריכי צפרות (15 שקל למבקר). מאז הוחל השירות אי אפשר לנהוג במכוניות אל אזור האגם. כניסה עצמאית מותרת רק ברגל או באופניים.
ההופעה החיה של העגורים מגיעה לשיאה בשבועות אלה, בשעות אחר הצהריים. אלפי עגורים נוחתים על המים בלהקות ומשוחחים ביניהם בקולות גרוניים עמוקים ורמים. המחזה עשוי לעורר התרגשות גם אצל מי שלא יודעים להבדיל בין דרור לעורב. אגב, לאגמון החולה חזרו גם הג'מוסים. שבעה ג'מוסים צעירים, שקק"ל שיחררה, כבר מתרוצצים בשטח.