60. מעלה אילת נחל גשרון
מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 60 - מעלה אילת נחל גשרון
אוֹרי דביר: "מראש מעלה אילת לנחל גשרון: טיול ברגל באחד השבילים היפים באזור. תצפיות לנחל גשרון ולנופי צפון סיני. אפשר לקצר ולרדת לכביש אחרי קטע קצר, אפשר להמשיך ולסיים ליד הר רחבעם ואפשר לטייל עד ראש הר צפחות ולרדת לעבר החוף".
שקיעה באדום ובכחול מהר צפחות . מתוך אתר החברה להגנת בטבע
אפשר להנות מהשקיעה באילת גם מחוף הים, אך למי שמוכן להשקיע קצת מאמץ בטיול מעגלי מאילת, תצפית השקיעה מראש הר צפחות מעל העיר מזמנת חוויה חזקה בהרבה- הרים אדומים וים כחול ואורות העיר הנדלקים יוצרים תמונה מעולם אחר.
צבע המסלול: כחול
מפת סימון: הרי אילת (20)
נק' התחלה: חניית מלון קלאב-אין.
נק' סיום: בי"ס שדה אילת
אורך המסלול: 4 ק"מ
משך טיול: 2-3 שעות
דרך הגעה:
ממרכז אילת נסיעה דרומה לכוון חוף אלמוג, ליד תחנת סונול ימינה ולמעלה עד החנייה של מלון קלאב-אין. לנקודת הסיום- אם יש רכב נוסף כדאי להקפיץ לחנייה של חוף אלמוג.
אם לא – יש ללכת צפונה מחוף אלמוג 1 ק"מ לאורך הכביש חזרה למלון.
תיאור המסלול:
הר צפחות הוא ההר הבולט הקרוב ביותר לעיר אילת, מה שמאפשר תצפית יפה לקראת השקיעה על השקיעה האדומה, הים הכחול והאורות הנדלקים וגם מספיק זמן לרדת לפני חשיכה. אפשר לטייל גם בשעות אחרות בימים לא חמים.
צפחה היא סלע בעל מבנה לוחי, דהיינו מתפצל ללוחות שטוחים מקבילים זה לזה. השימוש המקובל בעולם לצפחות הוא ככסוי לגגות, כרעפים, או לריצוף מדרכות. כן משתמשים בלוחות הצפחה העדינים יותר כלוחות לכתיבה בגיר או בחרט. סלעים אלה נוצרו בתהליך התמרה(מטמורפוזה) איטי של חרסיות קדומות בהשפעת חום ולחץ, לאחר שכוסו בשכבות עבות של סלעי משקע מאוחרים יותר שהעיקו עליהם.
הצפחות בהר זה נקראות צפחות נציץ, כי בולטים בהם גבישי הנציץ המבריקים המנצנצים בנפול עליהם האור.
מהפינה הדרום-מערבית של החנייה של קלאב אין יוצא שביל כחול, תחילה לצפון מערב ובהמשך לדרום מערב בעלייה מתונה . לאחר 2 ק"מ מגיעים לפסגת הר צפחות. כאן מתגלה המפרץ במלוא יופיו – אילת, חופה הצפוני ונמליה. ממול נראית עקבה הירדנית. מהפסגה נשקף הנוף לכל רוחות השמיים, נוכל לצפות גם דרומה עד לגבול האופק, אל 4 מדינות: מצרים,סעודיה, ירדן וישראל.
מראה המפרץ הצר והארוך נמשך הבקע הסורי-אפריקני החודר לערבה שבין רכס הרי אדום ממזרח והרי הנגב ממערב . מוטב לצפות בו בשעות אחר הצהרים, כשהשמש בגבנו.
לאחר תצפית ומנוחה נסקור גם את סביבתנו הקרובה. על ההר הכהה שממול, ואף על הפסגה שאנו עומדים עליה, מצויים מכרות הפצלת של וויליאמס, גיאולוג אנגלי תמהוני, שחי בודד בביתו, העומד בשפך נחל שלמה עד עצם היום הזה. הוא פיתח מכרות אלה בשנות מלחמת העולם השנייה והעסיק כאן פועלים מעקבה ובדויים מקומיים. עם כיבוש אילת ברח מהמקום ונשארה אחריו מערכת השבילים המסועפת בהר צפחות ופתחי הכרייה כצלקות על מדרונותיו.
מכאן נרד בשביל מסומן ירוק היורד אל חוף הים, מהלך כמחצית השעה. קשה להנתק ממראות הנוף כאן בשעת השקיעה, אך מוטב להקדים לרדת בטרם תרד החשכה .
חשוב מאוד להקפיד ללכת בשביל המסומן ולא לעקפו או לקצרו. בתחתית השביל נגיע לנחל גרעינית. מכאן אין הדרך ארוכה אל החוף הסמוך, שהוא חוף שמורת האלמוגים של אילת.
אפשרויות נוספות:
נחל שלמה – דרך טובה לכל רכב יוצאת מכביש אילת- טאבה, מצפון לטקסס ראנץ', לפי שילוט לנחל שלמה וחוות היען. לאחר 4 ק"מ בסימון אדום ניתן לקחת במזלג הדרכים שמאלה לסימון הכחול ולהגיע לגבעת רחבעם, מקום קסום בפני עצמו וניתן גם לעלות כ- 10 ד' לראש מעלה גשרון לתצפית לסיני.
הדרך "האדומה" ממשיכה בנחל שלמה עוד 5 ק"מ עד כביש מעלה אילת. הר יואש – תצפית נהדרת ל- 4 מדינות. בראש מעלה אילת פונים שמאלה לכביש ישן העולה קרוב לראש ההר ובעלייה קצרה ברגל עד לתצפית.
אתרים נוספים באזור: חוות היען בנחל שלמה
לינה באזור: בי"ס שדה אילת הדרכה באיזור: בי"ס שדה אילת