46. נחל גוב

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 46 - נחל גוב

22.03.15

אוֹרי דביר: "נחל גוב: מקביל למעלה עקרבים, לא מרשים כל כך בקיץ אך אתגרי לאחר גשם ושטפון בנחל כשהגבים מלאים במים. מומלצים: אבובים, חבל ובגדים להחלפה בקצה המסלול".
עוד המלצות של אוֹרי דביר לטיולים באיזור: "מעלה עקרבים רומי- תצפית ממצבת הזיכרון בראש מעלה עקרבים וטיול מערבה עד מצד צפיר. ירידה בדרך הרומית החצובה, מערכות מדרגות וקירות תמך לדרך, מפלאי הממלכה הרומית. מעלה עקרבים למכתש גדול – למטיבי לכת, דרך מצד צפיר היושב על הדרך הרומית,ירידה במעלה ימין לנחל ימין וטיפוס בנקב אל יהוד הוא מעלה פלמ"ח. מכאן דרך עין ירקעם למכתש גדול".

נחל גוב – מתוך האתר מסלולים, להתאהב בארץ מחדש

מסלול ההליכה בנחל גוב, הגולש בתלילות מרכס חצרה לערוצו הרחב של נחל צין, משלב בין הליכה בנוף מדברי קסום לבין ירידה מאתגרת ומהנה, שמתאימה לכל המשפחה, בקניון צר ותלול ובו מפלים וגבי מים קרים ועמוקים.
לאחר שחנינו את המכונית במפרץ חנייה בצידו של כביש 227 [1], נחצה את הכביש ונעלה בסדרת מדרגות אבן ובשביל מתפתל שמסומן בירוק, על פי השילוט לנחל גוב. 5 דקות של עלייה יביאו אותנו אל מרפסת תצפית [2], ובה שלטים והסברים על הסביבה ועל הנוף שרואים ממנה: הר צין שצורתו כטרפז, ומסביבו בקעת נחל צין, מעלה עקרבים הרומי וערוצו של נחל גוב, החורץ את השטח ואליו מועדות פנינו. ממרפסת התצפית נמשיך עם השביל המסומן בירוק לכיוון מערב, נתעלם ממפגשו עם שביל מסומן בשחור ונרד במתינות אל ערוץ הנחל הרחב. בחודשי החורף והאביב פורחים סביבנו מרבדי פרחים בגוון סגול, ואילו בקיץ ובסתיו הצבע המדברי הצהוב הוא השולט. השביל המתון והחשוף לשמש מדלג בין ערוץ הנחל לאחת משתי גדותיו, ובתוך כ-15 דקות נפגוש שוב בשביל מסומן בשחור [3] ונרד בירידה תלולה יותר עם השביל המסומן בירוק, לתוך ערוץ הנחל. בנקודה זו קיימים מפל גיר ומצוק קטן, שמצל על השביל ברוב שעות היום ואם ברצוננו לנוח – זהו המקום המושלם לכך. מכאן נלך במגמת ירידה מתונה בין הסלעים, שחלקם מחוררים ויוצרים צורות מעניינות, ובתוך כ-25-20 דקות נגיע לראשו של מפל גבוה בנחל. השביל ממשיך על המצוק שמצידו הימני של המפל, ומגיע למפגש עם שביל נוסף שמסומן בשחור [4], שמוביל אל מצד צפיר ונחל ימין, ואילו אנו פונים שמאלה ומתחילים לרדת עם השביל המסומן בירוק. אם נפנה את מבטינו שמאלה לפני הירידה, נראה את המפל הגדול שבראשו עברנו, ואת הסלעים הענקיים שהתנתקו ממנו ונחים למרגלותיו. השביל המסומן בירוק יורד בתלילות בין הסלעים, ואנו נאלצים למתוח את אברינו ולהתאמץ מעט כדי להגיע אל מדרגת הסלע הבאה. מומלץ לעקוב באדיקות אחרי סימון השביל, שיורד במקומות הנוחים והבטוחים ביותר, ולא לנסות לחפש נקודות אחרות לירידה. לכל אורך הירידה פרושים מולנו נחל גוב, המצוקים שמקיפים אותו והערוצים הנוספים שמתנקזים אליו, ולאחר כ-10 דקות נגיע לקצה הירידה [5], שם נוכל לשבת בצילו של אחד מהסלעים הגדולים הפזורים מסביבנו ולנוח.

מפת מסלול נחל גוב באדיבות מסלולים - להתאהב בארץ מחדש

עד כאן הלכנו כשעה ורבע – שעה וחצי, וכעת נתחיל ללכת בערוצו הצר של נחל גוב. בתחילה נעבור בקניון גיר צר וקצר, ואחר כך ניעזר ביתדות מתכת ונרד לתוך בריכה עגולה שריקה ממים ברוב ימות השנה [6], אך עשויה להתמלא במים לאחר שיטפונות, ואז המעבר בה יהיה נוח יותר עם בגדי ים ונעליים להליכה במים. ביציאה מהחלק הצר הראשון של הנחל יקבלו את פנינו מצוקים תלולים ומשופעים שנראים כאילו הוטו על צידם, וביניהם יתפתל ערוץ הנחל בין סלעים בצורות יפהפיות לבין משטחי גיר חלקלקים ולבנים, שנחמד לגלוש בהם כמו במגלשה. השביל יורד במתינות וחשוף ברובו לשמש, אך תחת המצוקים נוכל למצוא בקלות פינות מוצלות למנוחה או להפסקת תה. לאחר כ-45-30 דקות של הליכה נגיע למפגש עם שביל מסומן בשחור [7], בפתח הקניון של נחל גוב. השביל המסומן בשחור, שאליו ניתן לפנות, עוקף את הקניון הצר מעליו ופוגש בשביל המסומן בירוק בקצהו השני, אך אנו ממשיכים ישר בשביל המסומן בירוק ונכנסים לחלקו המעניין והמהנה ביותר של נחל גוב:

מטרים ספורים אחרי מפגש השבילים מגיעים למפל צר, שבתחתיתו בריכת מים עמוקים וקרים. אם הגענו אל הנחל בשבועות שלאחר שיטפון, יהיו המים עמוקים יחסית (כ-1.5-1 מטר) ונקיים, אך במידה שעברו חודשים אחדים מאז השיטפון האחרון, עשויים המים להיות מעט עכורים, או שהבריכה תהיה יבשה לחלוטין. אל הבריכה יורדים באמצעות חבל שנמצא במקום, אותו אוחזים בשתי ידיים וגולשים בעדינות אל המים. לאחר חציית הבריכה מצפה לנו הליכה מוצלת ונעימה בתוך הקניון, במהלכה נרד ב-2 מפלים נוספים באמצעות חבלים, יתדות וסולמות מתכת. המפלים היפים, הנחל המתפתל והקרירות שמשרים הקירות הגבוהים שמשני צידנו, יוצרים אווירה מיוחדת וגורמים להנאה צרופה.

נחל גוב. מתוך מסלולים -  להתאהב בארץ מחדש

לאחר כ-400 מטר מסתיים הקניון – הנחל מתרחב, ואנו מגיעים אל מפגש נוסף בין השביל המסומן בירוק שבו אנו הולכים לבין שביל מסומן בשחור [8], שדילג על החוויה המהנה של קניון הנחל. נמשיך לרדת במתינות בשביל המסומן בירוק בתוך ערוץ הנחל הרחב, ולאחר כ-20-15 דקות נגיע למפגש עם שביל מסומן בכחול [9], שבו נפנה שמאלה ונגיע בתוך 2 דקות אל נקודת הסיום [10] – כביש 227, ואל המכונית שממתינה לנו שם.