25. שמורת השרון הדרומי

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 25 - שמורת השרון הדרומי

22.03.15

גן לאומי חוף השרון / מתוך אתר רשות הטבע והגנים

מצוקי כורכר זקופים, נוף לים הכחול, אירוסי ארגמן בפברואר וסיכוי לצפות בצבאים כל השנה – והכל במרחק נסיעה קצרה מגוש דן הצפוף.

מפת סימון שבילים: 7 – השרון ומערב השומרון
סימון השבילים: אדום 7394, שחור 7395.

מקרא:
סוג המסלול: מסלול מעגלי
אורך המסלול: מסלול קצר
משך המסלול: שעתיים-שלוש בנחת.
נקודות ציון התחלה וסיום: נ.צ. התחלה וסיום: 1831/6805.

על מנת להגיע לגן הלאומי חוף השרון, נגיע תחילה לכביש השירות המקשר את הקיבוצים שפיים וגעש, ממערב לכביש החוף. לבאים מגוש דן ודרומה, יש לפנות במחלפון שפיים בכביש החוף, לעבור במעבר מתחת לכביש החוף ולפנות לכיוון צפון ולעבור את אזור המסחר של שפיים. לבאים מאזור נתניה וצפונה, יש לפנות במחלפון חוף השרון לכביש שירות, ולחלוף על פני מסעף הכניסה לגעש ועל פני תחנת דלק של חברת "אלון".
בשתי האפשרויות, נגיע לכיכר הצמודה למתחם "צומת ספרים", ובה נפנה לכיוון הים. אחרי כיכר נוספת, הופך הכביש הסלול לדרך עפר (בכיכר זו יש שילוט הכוונה לגן לאומי חוף השרון). ניסע בדרך זו מערבה. לאחר כחצי ק"מ, מתעקלת הדרך דרומה, וממנה מסתעפת דרך קצרה למגרש חנייה לבאי חוף געש. לא נפנה לחנייה זו, אלא נמשיך עוד כ- 800 מ' דרומה לאורך הגדר המערבית של הגן הלאומי חוף השרון. בפינה הדרומית של הגן הלאומי נמצא מגרש חנייה מוסדר.
כיוון שהאזור מועד בשנים האחרונות לפריצה לכלי רכב, מומלץ להימנע מהשארת ציוד ברכב.

דרכי גישה לנקודת ההתחלה ולנקודת הסיום:
קווי מאסף לנתניה עוצרים בכביש החוף (מרחק כ- 30 דקות הליכה מהמסלול). נגישות בתחבורה ציבורית:
מצוקי הכורכר באזור נמצאים בסכנת התמוטטות. אין להתקרב לשפת המצוקים.
דגשי בטיחות:
אין להכניס כלבים ובעלי חיים אחרים לשטחי הגן הלאומי.
השהייה בלילה אסורה, והבערת אש אסורה.
הנחיות פיקוח:
שמירת טבע – השבת בעלי חיים וצמחים לטבע (צבאים, אירוס הארגמן), התמודדות עם מינים פולשים (שיטה כחלחלה).
דגשי שמירת טבע ומורשת במסלול:
כל השנה.

עונה מומלצת:
פריחת האירוסים – בחודש פברואר.
בספטמבר – פריחת חבצלות החוף.
בקיץ מומלץ בשעות אחה"צ.

מתקנים:
חניון ושולחנות פיקניק בחורשת האקליפטוסים בדרום-מזרח הגן הלאומי.
גן לאומי אפולוניה – שרידי עיר צלבנית עתיקה.
תשלום דמי כניסה: לא

הטיילת בחוף השרון. צילום אורי דביר

הטיילת בחוף השרון. צילום אורי דביר

אחרי שנגיע לגן הלאומי, נשאיר את הרכב בחנייה. כיוון שהאזור מועד בשנים האחרונות לפריצה לכלי רכב, מומלץ להימנע מהשארת ציוד ברכב. לשטח הגן הלאומי הושבו בשנים האחרונות צבאים, ועל כן הכניסה עם כלבים אסורה לחלוטין, והוסדר שער עץ המונע כניסת כלבים משוטטים לשטח הגן.
אחרי שער העץ, ניצב שלט הסבר עם מפת המסלול ומתקן דפדפות.
מהכניסה נפנה שמאלה בשביל מסומן אדום – "שביל המצוק" ותוך דקות אחדות נגיע לראש מצוק החוף, ולצומת שבילים כחול-אדום. השביל הכחול הוא שביל קישור עורפי, המתאים יותר לביקור חוזר בגן הלאומי.

אנו נמשיך בשביל האדום ונגיע למרפסת תצפית בראש המצוק, המוקדשת לזכר תרמילאים ישראליים שנהרגו ב"דרך המוות" בבוליביה. מנקודה זו ניתן לראות את חופי נתניה בצפון (וגם את ארובות תחנת הכוח בחדרה) ובדרום את חופי הרצליה.

לאורך השביל יש צמחייה מגוונת, הכוללת הן צמחי חולות וחוף הים, כמו עדעד כחול וחבצלת החוף, והן שיחים ועצים כדוגמת שיטה כחלחלה – מין פולש מאוסטרליה, שהובא לארץ לצורכי ייצוב חולות, ומהווה כיום איום קשה על בתי הגידול הטבעיים בארץ, כיוון שהוא מתפשט במהירות, דוחק את הצמחייה המקומית ותורם להכחדת נופי החולות במישור החוף. חלק גדול מהשיחים והעצים באזור שרועים ונמוכים, בשל הרוחות העזות, המלוות ברסס מלוח הצורב את הצמחייה.

שביל הטיול נמשך בראש המצוקים, בהם נחשפות שכבות של קרקע החמרה וסלע הכורכר, ומגיע למרפסת תצפית נוספת, במפגש עם שביל קישור ירוק המוביל לחניון המטיילים בקרבת שער הגן.
אנו נמשיך בשביל האדום. בשלב מסוים, מתרחק השביל מהים ופונה מזרחה. במפגש עם דרך כורכר לבנה, נגיע לצומת שבילים אדום (בו הלכנו) – שחור-כחול. מכאן, נמשיך לפי הסימון השחור, תחילה שמאלה (צפונה) בדרך הכורכר, ולאחר מכן פונה הסימון ימינה ומתפתל בדיונות שבמזרח הגן הלאומי, בדרכו לגבעת התצפית.

נקודה זו היא אחת הגבעות הגבוהות בגן הלאומי, ובה הוצבו שלטי מרחק לרחבי הארץ. מכאן ניתן לצפות היטב על השדות החקלאיים והיישובים הסמוכים – שפיים, געש ונתניה. באופק נראים הרי השומרון.
מגבעת התצפית ממשיך השביל דרומה ופוגש את דרך הכורכר הרחבה, לאורכה נמשיך דרומה. הדרך חולפת בקרבת שוקת שהוצבה עבור הצבאים בגן הלאומי. אין להתקרב לשוקת המשמשת כמקור המים העיקרי של הצבאים באתר. לאחר השוקת, נגיע לריכוז של אירוס הארגמן.
ריכוז זה נשתל באתר בתחילת שנות ה- 2000, במאמץ ליצור אוכלוסייה נוספת של המין הנדיר, בשטח המוגן כחוק (בניגוד לפארק האירוסים בנתניה, שאינו מהווה שמורת טבע).

אחרי ריכוז האירוסים, נפגוש את השביל המסומן ירוק. באזור המפגש נמצאת מחצבת חול נטושה – "חליקס" בפי תושבי שפיים. זוהי פינה נעימה לשעשועי חולות וגלגולים עם הילדים.
חלקו האחרון של השביל השחור חולף לאורך חורשת איקליפטוסים בה נמצא חניון מטיילים ושולחנות פיקניק, ועימו נגיע חזרה לנקודת ההתחלה.

שמורות פולג ושמורת רכס חרוצים – שמורות טבע קטנות של צמחיית השרון (מומלץ בפברואר-אפריל). לאתר רשות הטבע והגנים