3. תל דן

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 3 - תל דן

31.05.15

אוֹרי דביר: "תל דן ומעיינות הדן, סיור יפה בירוק סביב המעיין השוצף וביקור בתל דן על אתריו המרשימים"

מסלול טיול בשמורת טבע תל דן /  רשות הטבע והגנים

 אין עוד מקום נוסף בארצנו הקטנטונת המקבץ בתוכו, על פני שטח כה קטן, ריכוז חשוב וייחודי שכזה של נופי מים, צומח, סיפורים היסטוריים וממצאים ארכיאולוגים בעלי חשיבות חובקת עולם. 

אופי המסלול: סיור רגלי.
משך הסיור: כ – 3 שעות.
מתאים: לכל המשפחה .
כתבה: יעל סלע, מנהלת מרכז חינוך והסברה גולן, רשות הטבע והגנים
 
אל השמורה נגיע לאחר שנחזור לכביש 90 ואיתו נמשיך צפונה עד לצומת המצודות, מצפון לקריית שמונה. בצומת זו נפנה ימינה (מזרחה) לכביש 99 עד לשילוט המכוון אותנו לשמורה (אחרי הכניסה לקבוץ דן).
 
נחל הדן, אחד משלושת מקורות המים של הירדן, הנו הקצר ביותר, אך שפיעתו הרבה, כ- 238 מ"ק לשנה, מספקת לירדן כ – 50% ואף יותר מספיקת המים הכוללת של הנהר. המים שמקורם בחרמון המושלג מתאפיינים בטמפרטורה קבועה, שגם בימי שרב הקשים עומדת על 14 מעלות צלסיוס.

הביקור בשמורה משופע במסלולי הליכה טבעתיים המתאימים לכל הגילאים ובניהם גם מסלול המותאם לבעלי מוגבלויות הליכה.

שפע המים והפלגים, שדומה שצצים ובוקעים מכל עבר, ושפע מיני הצומח מקנים לשמורה נוף יחודי הנדיר במחוזות ארצנו . זהו מקום, המשלב בתוכו צמחייה של אזור טרופי ואירופאי בתוך אזור ים תיכוני: תאנה ים תיכונית עם מילה סורית, עץ אירופאי שתל דן הוא גבול התפוצה הדרומי שלו, דולב (אירופאי), פטל (אסייתי) קיסוסית (טרופית), צפצפה שהגיעה מאירופה ופליטי תרבות כמו הגפן והתות. הקיסוס וגפן הבר יחד עם השרכים הרבים משווים לנחל מראה של יער טרופי ויוצרים במקום סבך של ג'ונגל ישראלי. באזור היובשני שולטים האלון, האלה והאשחר.
בשמורה אף עולם פלאות של בעלי חיים: שבלולים, סרטנים ודגים במים, דורבנים, חזירי בר, שועלים ותנים שחלקם הגדול הם אורחי לילה. יש גם דֲלֳקים, גיריות, ולוטרות החיות במים.
אבל פסגת החי הן דווקא הסלמנדרות. דו חי זה, הנראה כלטאה שמנמונת שחורה עם כתמים צהובים כתומים, נקשר באגדות עם, שרואות את הגעתו משמיים בלילות חשוכים וגשומים במיוחד. באותם לילות, כך מספרות האגדות, חורצים הברקים את גוף הסלמנדרה ויוצרים כתמים בוהקים. מכאן גם, על-פי האגדה, צבעיה המיוחדים.

למרות אגדות אלו, הסלמנדרה מאוד פגיעה וביישנית ושוכנת בעיקר במקווי המים שבשמורה. בשעות הבוקר המוקדמות ניתן לראותה, אם כי באופן נדיר, חוצה את כבישי השמורה בדרכה למטעי האבוקדו של קיבוץ דן. בהעדר בתי גידול מתאימים לסלמנדרה, בתי הגידול הלחים בשמורת תל דן, הם מהמקומות האחרונים בארץ בה מצליחה להתקיים אוכלוסייה יציבה של סלמנדרות. פגיעה בבתי גידול אלה תביא להכחדתה של חיה זו.

לא פחות מרשים מיופי הטבע הוא העבר המפואר והעושר הארכיאולוגי שבמקום . שרידי התל המקראי ששימש את העיר ליש הכנענית ולאחר מכן את שבט דן, זכור לכולנו מסיפורי התורה. אנשי דן שמאסו במקום מושבם באזור השפלה פנו ל"רגל" ולמצוא להם נחלה חדש. משהגיעו למקום, נפעמו מיופיו ומהשלווה השרויה בו והחליטו להעתיק את משפחותיהם למקום בו איכות החיים גבוהה הרבה יותר.

המבקר בתל יוכל להתרשם, משערי העיר, מבמות הפולחן ומבורות ההתנחלות. לתל דן חשיבות ארכיאולוגית נדירה גם בשל ממצאים ייחודיים בשטח, כמו שער הלבנים השלם מהתקופה הכנענית התיכונה, המהווה ממצא יחודי בעולם כולו ושברי כתובת המזכירה את בית דוד!! ממצא חשוב שגרם להתרגשות גדולה בקרב החופרים והעולם האקדמי.

למטיילים החרוצים שאינם רוצים להחמיץ דבר, כדאי לסור למצפור המוצב, מקום בו עבר הגבול עד מלחמת ששת הימים, וליהנות מהנוף הנשקף לעבר דרום לבנון. בהמשך דרכינו נעבור ליד טחנת קמח נטושה שגלגליה ואבני הרחיים שלה שומרו במקום בידי עובדי השמורה. מכאן קצרה הדרך לבריכת השכשוך שבסיום המסלול.
נופי המים המתקיימים בשמורה הם פרי משא ומתן ושיתוף פעולה מתמשך בין אנשי רשות הטבע והגנים, ביחד עם אנשי נציבות המים ותושבי המקום, המנצלים את המים ממקור המעיינות מזה שנים רבות, במטרה לחלק את המים ולהותיר כמות נאותה לצורכי שמירת הטבע בתל דן.
רק שיתוף פעולה של הגופים השונים, הרבה רגישות ואהבה לטבע יביאו לשמירת נופי המים המרהיבים לנו, לבנינו ולבני בנינו . 
 
קישורים נוספים בנושא:  שמורת טבע תל דן  

תל דן