24. מכמורת נתניה

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 24 - מכמורת נתניה

29.05.15

אוֹרי דביר: "על חוף הים התיכון: ממכמורת לנתניה. טיול נעים על שפת הים ולמרגלות המצוקים [מבלי להתקרב אליהם יתר על המידה] וסיום בטיילת החוף היפה של נתניה"

טיול ברגל בין מצוקי הכורכר, מוינגייט לגעש / מתוך מסלולים – להתאהב בארץ מחדש

בדרך כלל, כשאנו הולכים לבילוי בחוף הים, אנו נוהגים להסתפק בישיבה על החוף ובכניסה למים הנהדרים. מסלול הטיול מוינגייט לגעש, נותן לנו אפשרות נוספת לבילוי בחוף הים: טיול בין מצוקי כורכר גבוהים, שתוחמים את רצועת החוף הצרה ממזרח ומהם נשקפים מראות עוצרי נשימה.

ממכמורת לנתניה לאורך החוף. צילום אורי דביר

את מסלול הטיול בין מצוקי הכורכר נתחיל במגרש החנייה של מכון וינגייט [1]. ממגרש החנייה נחזור אל שער הכניסה ונפנה שמאלה לעבר שער מתכת [2], שממנו ניכנס אל שמורת נחל פולג ואל חוף הים. במידה שהשער יהיה סגור, ניתן לבקש מהשומר שבכניסה למכון לפתוח עבורכם את השער. משער המתכת נלך בשביל צר ומתון המסומן בכחול, שמשקיף על דיונות החול שצפונית למכון וינגייט, ועל שפכו של נחל פולג לחוף הים. נחלוף על-פני פיצול עם שביל מסומן בירוק, ולאחר מספר דקות נרד במתינות בשביל ברור שתחום משני צידיו בחבלים, לעבר חוף הים. משני עברי השביל פזורות דיונות חול צהבהבות וביניהן פורחים בעונת הקיץ פרחי נר הלילה החופי הצהובים. עבור מי שהשתתף בצעירותו בגיבושים צבאיים בדיונות החול שמסביב למכון וינגייט, יהיה נעים ללכת ביניהן מבלי שיאיצו בו לרוץ מגבעה אחת לשנייה בזמנים קצובים, כשהוא סוחב אלונקה ותיק גדול על כתפיו. לאחר כ-25-20 דקות של הליכה נגיע אל חוף הים [3], נפנה שמאלה ונתחיל ללכת לאורכו. שביל מסומן באדום עולה על מצוק הכורכר, ואילו אנו נלך על קו החוף, בשביל שמסומן בצבעי שביל ישראל. ההליכה על קו החוף נעימה, מישורית וקלה. מצד שמאל מתחיל להתרומם מצוק כורכר גבוה, שנראה כמו חומה או קיר, ותוחם את רצועת החוף הצרה שבה אנו הולכים, ומצד ימין פרוש הים הכחול והגדול. לאורך החוף פזורים סלעי כורכר, דייגים שדגים להנאתם וזוגות שמחפשים פינה שקטה ואנו הולכים ביניהם לכיוון דרום. הכניסה למים בשלב זה אינה מומלצת, מכיוון שסלעים רבים פזורים בקו החוף, והחלקה עליהם עלולה להיות מסוכנת וכואבת. לאחר כ-2 קילומטר, שיארכו כ-45-30 דקות, מתקרב המצוק אל קו המים [4], ורוחבה של רצועת החוף אינו עולה על 5 מטרים. כאן נוכל לצפות במצוק העדין, הבנוי משכבות דקיקות של חולות שהתאבנו והתקשו, וליהנות מאיסוף אבנים קטנות שצורותיהן המיוחדות שובות את העין. לאחר כ-15-10 דקות נוספות של הליכה על קו החוף, נגיע לנקודה שבה פונה שביל ישראל שמאלה [5]. נעזוב לזמן מה את חוף הים, שאליו נחזור בהמשך, ונתחיל לטפס בתוך ערוץ צר בין מצוקי הכורכר.

מפת מסלול הטיול

העלייה אל חלקו העליון של מצוק הכורכר אמנם קצרה, אך מכיוון שהטיפוס על החול איטי ומעייף, היא קשה מעט. לאחר מספר דקות של טיפוס בשביל המפותל, נתחבר לשביל צר המסומן באדום, שבו נלך לכיוון דרום. השביל חשוף לשמש לכל אורכו, אך ההליכה בו מישורית וקלה והנוף שנשקף מצידנו הימני עוצר נשימה: הים הצבוע בצבעי כחול-טורקיז פרוש מולנו וקו האופק נמתח בקצהו כמו שורטט בסרגל. הגוונים השונים של המים, שנובעים מהבדלי עומקים ומסלעים שקרובים לקו המים, נראים בבירור, ואם יתמזל מזלנו תשלים את התמונה סירת דייגים קטנה שתעגון בלב-ים. אנו הולכים בגובה של כמה עשרות מטרים מעל קו החוף, ולכן לא כדאי להתקרב אל שפת המצוק התלול, מחשש לנפילה או לדרדור אבנים על מי שנמצא למטה. לאחר כקילומטר אחד עובר השביל בסמוך לנקודת תצפית יפה [6] – משטח סלע רחב ובולט, שממנו ניתן להשקיף על רצועת החוף החולית הצרה ועל הסלעים שבקו המים, שיוצרים תמונה מיוחדת. מכאן ממשיך השביל החשוף לשמש בעליות ובירידות קלילות, כשמצד שמאל מלווה אותנו צמחייה עשירה ומצד ימין חוף הים, ולאחר כ-1.5 קילומטר נוספים פונה השביל המסומן באדום שמאלה [7], לעבר קיבוץ געש, ואילו אנו מתחילים לרדת בשביל ישראל אל חוף געש. ירידה קצרה ומתונה של כ-5 דקות תביא אותנו אל דרך עפר, שבה נפנה ימינה ונגיע לחוף געש [8] – חוף מסודר שבו נוכל ליהנות מסככות מוצלות ומרחצה בים. לאחר הבילוי בחוף געש נעלה במתינות בדרך העפר כ-5 דקות, עד שנגיע לחניון עפר [9] – נקודת הסיום של המסלול, ואל המכונית שממתינה לנו שם.