21. נחל מעפילים

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 21 - נחל מעפילים

29.05.15

אוֹרי דביר:"בנחל מעפילים ליגור. בחלק זה של הכרמל ירדו מעפילים כשברחו ממחנה המעצר בעתלית. כשלא בורחים המסלול קל בהרבה, עובר בחתך צומח של הכרמל עם תצפיות רבות".

נחל מעפילים [נחש] / מתוך אתר החברה להגנת הטבע

טיול בנחל נחש יתן לנו ייצוג כמעט מלא של כל מכמני הכרמל: מראש המסלול ומ"חלונות" בין העצים, בעת הירידה בערוץ הנחל, מחכות לנו תצפיות מרשימות למישור החוף הצפוני ולגליל.
נגלוש במדרון הצפוני של ההר בתוך חורש עשיר ונצלול בו, עד סמוך ליציאתנו ממנו, ליד קיבוץ יגור.
נראה בו "הוטה", בור קארסטי מאונך, נפגוש ב"עיקול הקטלבים", ובסוף המסלול נוכל לסייר ב"סליק" (מחבוא) הנשק של ה"הגנה" ביגור.

צבע המסלול: סימון כחול וסימון שביל ישראל
מפת סימון: הכרמל
נק' התחלה: חניון, ליד הדרך הנופית של הכרמל יש לארגן רכב, שימתין לנו בסוף המסלול.
נק' הסיום: רחבת החנייה ביגור.
אורך המסלול: כ – 3 ק"מ.
משך הטיול: כשלוש שעות.

דרך הגעה:
יורדים מכביש "חוצה כרמל", כביש 672, לכביש 7212 הצר והיפה היורד לנשר, או שמטפסים בכביש זה מנשר. בין סימני ק"מ 3-4 קרוב יותר לסימן הק"מ 3, פונים מזרחה לדרך העפר הנופית. כשנים וחצי קילומטרים מהכביש, ליד חניון נופש פעיל, מתחילים בטיול בשביל המסומן המוליך אותנו לנחל מעפילים. מקום חניית הרכב: בחניון נופש פעיל בנקודת היציאה או בקצה המסלול ביגור.

תיאור המסלול:
נתחיל את המסלול בחניון נופש פעיל. השביל המסומן לנחל נחש חוצה את הדרך הנופית צפונה, וממשיך במקביל לדרך, עד תחילת הירידה לנחל נחש. נחל נחש שינה לאחרונה את שמו, בעקבות החלטה של ועדת השמות הממשלתית, ושמו החדש – "נחל מעפילים". השם ניתן כי בערוצים אלה, הגולשים ליגור, ירדו המעפילים ששוחררו ערב קום המדינה על ידי הפלמ"ח ממחנה העצורים בעתלית.

נרד בשביל המסומן, ואחרי כ – 20 דקות מתחילת הירידה נפגוש מימין ב"קרחת סלעית" קטנה. כדאי לטפס מעט, לצפות אל הסביבה, ובעיקר אל עבר מצוקי נחל מעפילים ולחזור לשביל. ב"קרחת הסלע" יש בור קטן – זוהי הוטת ג'ין. הוטה הוא השם הערבי לבולען, שהוא פיר או בור, שנוצר בתהליכי המסה טבעיים (קארסט). ג'ין – זה שד. ישנן הוטות נוספות בארץ. המפורסמות הן ההוטות בהר מירון, שאגדות רבות מסופרות עליהן. פיתחה העליון של הוטת ג'ין (בולען השד), מאפשר בקושי מעבר לאדם והמשכה צר אף הוא, אינו מאפשר לגלות את כל עומקה ולכן גם לא ננסה! הג'ין הוא השד ש"הוצמד" להוטה, אולי מפני שנדמה היה למישהו שאד עולה לעתים מהפתח, ואלה הן נשיפותיו של הג'ין… או "ג'ין מי שיורד למטה".

אחרי ההוטה יורד השביל במתינות במדרון התלול. בכמה קטעים הוא צר, וכדאי להיזהר כדי לא להחליק.פה ושם מתגלים "חלונות" בצמחיה הצפופה, ומהם נשקיף על הנוף. הבריטים, בימי שלטונם בארץ, עסקו גם בייעור ובשמירת יערות וטיפוחם. במסגרת זו פרצו גם שבילים, והשביל שלנו הוא אחד מהם, ועל כך מגיעה לבריטים תודה. תלילות הנחל ומצוקיו אינם כמובן, בזכות הבריטים, זה קרה לנוף הרבה קודם לבואם לארץ…

צילום החברה להגנת הטבע
מתחתנו מתגלה קיבוץ יגור. אנו בעיקול חד בשביל, זה "עיקול הקטלבים". סקירת כל פרטי הצומח שנראה בכרמל, או אפילו בנחל מעפילים בלבד, כמוה כחיבור מגדיר צמחים זוטא. נזכיר, שמדובר ביותר מאלף וחמש מאות מיני צומח, וגם עולם החי עשיר מאוד. חברת העצים השולטת במסלולנו היא של האלון המצוי. אבל כאשר כליל החורש פורח, הוא גונב את ההצגה כמעט לכל העצים. מצויים כאן לבנה רפואי, ער אציל, שעליו הם "עלי הדפנה" מתבליני המטבח. ואין להתעלם כמובן, מהקטלב. לא רק שפירותיו מועילים (בעיקר לציפורים) גם לגזעו יש תועלת. קשיותו הפכה אותו מבוקש ליצירת כלי עבודה שונים ולקירוי מבנים. אבל העיקר הוא הצבע – מהאדום הזה אי-אפשר להתעלם. יש כאן גבעת קטלבים, ואחד מעיקולי הנחל נראה כ"עיקול הקטלבים".

השביל ממשיך לרדת בכמה עיקולים, המזמנים תצפיות לנחל מעפילים ותצפית קרובה למערות ולמתלול. למרגלות השלוחה, שמצפון לערוץ, מזדקרים צוקיו העשויים, כאמור, סלעי דולומיט קשים. אפשר להבחין בשתי רצועות של צוקים ובהם מערות. במערה אחת נמצאו חרסים מהתקופה הפרסית, ובאחרת נמצאו חרסים הלניסטיים ורומיים. אלה גם אלה, הם עדות לכך שהיו כאן חיים בעבר.למרגלות השלוחה והמצוקים נמצאת חורבת נחש. אלה שרידי מבנים, אשר שימשו, כנראה, משפחה דרוזית שהתנחלה בכרמל. בסבך הצומח יש גת קטנה וגדולה, אך העיקר בנוף הם הנחל, הצוקים והמערות.
המצוק העליון מכונה "צוק הכתר העליון" ואכן, בתצפית מהשביל בו אנו יורדים, הוא נראה ככתר במזרח שלוחת ההר ובדרומה. השביל שלנו מתחבר, לפני קיבוץ יגור, עם השביל היורד בנחל יגור, ומביא אותנו לרחבת החנייה בפתח הקיבוץ.