17. ציפורי

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר מאת אוֹרי דביר. מסלול מס` 17 - עתיקות ציפורי

29.05.15

אוֹרי דביר: "בציפורי ממצאים ארכיאולוגיים מעניינים גם למי שלא מתלהב מארכיאולוגיה. מפעל מים מרתק מתחת לפני הקרקע, מצודה נישאת ממנה תצפית יפה ורצפות פסיפס מרהיבות. חובה!".

מסלול טיול אלוני אבא וגן לאומי ציפורי – מתוך אתר רשות הטבע והגנים

יער אמיתי, ממש אירופי – כזה שאדמתו מתכסה בחורף בעשב ירוק ובאביב בשלל פרחים צפוי למבקרים בשמורת טבע אלוני אבא. קרחת היער מוקפת עצי אלון תבור מרשימים המתנשאים לגובה של 4 קומות.

דרגת קושי: קל למשפחות
סוג הטיול: הולכי רגל, רכב שטח, מתאים לכולם
משך המסלול: כ- 4 שעות
אופי המסלול: סיור רגלי משולב בנסיעה, מתאים לכל המשפחה.
כתבה: נעמה גולד, מנהלת מרכז חינוך והסברה גליל תחתון-עמקים, מחוז צפון, רשות הטבע והגנים

אנשים באו והלכו: חכמי סנהדרין ותלמידיהם, לגיונות של לוחמים רומאים, צלבנים במסעותיהם, תורכים, שבטים בדווים, שומרים ורועים… את כל אלו ליוו האלונים העתיקים, רחבי הצמרת, שמכסים את הגבעות הרכות של הגליל התחתון המערבי. המהלכים בצילם יוכלו להקשיב היטב ולשמוע סיפורים ואגדות, ללמוד מתכונים ומיני רפואות וליהנות מאחד הטיולים היפים בארץ לימי טו בשבט.

ארבעה סוגי אלונים ניתן לפגוש ברחבי הארץ: אלון מצוי, אלון תבור, אלון תולע ואלון שסוע. הראשון מככב ברחבי הארץ כולה, בתצורת הצומח הידועה בשם "חורש ים-תיכוני", בעוד את האחרון נמצא רק בצפון רמת הגולן ובחרמון, באזורים הגבוהים, הקרים והמושלגים. לעומתם, אלון התבור יוצר נופים שראויים להיקרא "יער" לכל דבר. יערות אלו הם מהיפים בארץ והטיול בהם, בכל עונות השנה, אך בעיקר בחורף ובאביב, הוא חוויה של חו"ל.

כולכם מוזמנים להצטרף אלינו לטיול חורפי וקסום ביער האלונים של גבעות אלוני אבא ובית לחם הגלילית. בין העצים ממתינים לנו סיפורי התנ"ך, אגדות, מרקחות, מרבדי פריחה צבעוניים, פינות חמד נסתרות, אתרים מפורסמים והרבה חכמת חיים…

רק מקומות ספורים בישראל יכולים להתהדר בתואר "יער טבעי". יער ממש, העומד בחורף בשלכת זהובה, שאפשר לשוטט בו בנחת בין עצים עתירי נוף, שאדמתו מתכסה בחורף בעשב ירוק ובאביב בשלל פרחים. היער הטבעי של אלון התבור בשמורת טבע אלוני אבא הוא דוגמא נהדרת ליער יפה שכזה.

אל השמורה נגיע מהכביש המוליך מצומת אלונים לכיוון בית לחם הגלילית (כביש מס' 7513), 200 מ' לפני הכניסה למושב אלוני אבא. המסלול שאורכו כ- 1.5 ק"מ ושאותו הכשירה לאחרונה רשות הטבע והגנים הוא מעגלי ומותאם לכל המשפחה.

שמורת אלוני אבא שוכנת על גבעות מעוגלות הבנויות סלע קרטון רך, בחלקו המערבי של הגליל התחתון. שמה של השמורה נגזר מקרבתה למושב אלוני אבא, המנציח בשמו את אבא ברדיצ'ב מהצנחנים העבריים שצנחו במלחמת העולם השנייה מעבר לקווי האויב הנאצי באירופה, נתפס והוצא להורג.

נחפש בחניה את שער השביל ונעבור דרכו. מיד נמצא עצמנו בשביל המטפס ביער, מוקפים בשלל צבעים, ריחות פריחה וירק וציוצי ציפורים. כך, עד לקרחת היער הגדולה. זו קרחת יער נהדרת, מעוטרת עצי אלון תבור גדולים.

אלון התבור הוא עץ גדול ומרשים, המתנשא לגובה של 4 קומות ויכול להאריך ימים עד 1000 שנים ויותר. העץ משיר עליו בשלכת ועם בו האביב עלים חדשים מלבלבים. פריו של האלון נקרא "בלוט". הבלוט הוא מאכל תאווה לצאן, לבקר, לחזירים, לצבאים ליערונים ולעורבנים. הוא יושב בתוך כוסית הנקראת "ספלול". מבלוטים טחונים מכינים תרופות לטיפול בכיב כיבה, בשיגרון ולהרגעת כאבי בטן. לילדים המרטיבים בלילה מכינים תמצית מבלוטים שלוקים. יהודי תימן משתמשים במים ששלקו בהם בלוטים ועפצים להרגעת כאבי בטן ועצירת שלשולים. בלוטי האלון אכן גדולים וראויים למאכל לאחר בישול וקלייה. לפי דברי הפלחים יש לאסוף את הבלוטים לאחר הגשם הראשון, משום שהוא מפיג את מרירותם.

במתחם עתיקות ציפורי. צילום אורי דביר

נחצה את קרחת היער וניכנס שוב לאזור המיוער. הצמחייה סביבנו נעשית צפופה וסבוכה יותר, כמו זו המאפיינת חורש. נמשיך בדרכנו עד למקום שבו מתעקל השביל חדות ימינה ושם נפתחת לפנינו תצפית דרומה: הבתים הקרבים ביותר שייכים לאלוני אבא. מעבר להם רמת ישי והלאה משם ניתן לראות את עמק יזרעאל, הכרמל והרי נצרת. מכאן השביל יוביל אותנו לאחו פורח במרבד של כלניות, עיריות, דודאים ועוד. באחו רועות פרות והתמונה פסטורלית ממש כמו באירופה.

כאן באחו השליו ניתן לעצור להפסקה קצרה בטיולינו וללמוד מעט יותר על מורשתו של האלון. המילה "אל" מופיעה בשמם של האלון והאלה. אכן, בתרבויות השונות קשורים השניים באלוהות, במקומות קדושים ובמקומות פולחן. סקר שנערך אודות העצים הקדושים בארץ, מוצא שרובם המכריע הם עצי אלון. עצי אלון קדושים אלו זכו להגנה מפני כריתה במשך שנים רבות ואפשרו לאלונים להגיע לגודל ולגיל מופלג (ישנם אלונים בני 800 ו-1000 שנים!!).
לא מזמן, בחודש אוקטובר האחרון, נמצא האלון הגדול ביותר בישראל: היקף גזעו 5.30 מ', ובו תקוע מסמר חלוד, גדול ועקום, אשר אין לדעת האם תקע אותו חייל צלבני, רועה ממלוכי, יערן עותמני, נגר טמפלרי או חייל בריטי. אלון זה, שנמצא בגבעות אלוני אבא, נכנס לרשימה המכובדת של עשרת העצים הנפילים בישראל.
עצי האלון הישישים, שגילם מאות שנים והם ענקי גזע ורחבי צמרת, עוררו הערצה לעוצמתם כבר בימי קדם ועל כן יוחסו להם כוחות על טבעיים.
"אל" פירושו עצמה וכוח: "יש לאל ידי" (בראשית פרק ל"א, פסוק 29), שמשמעו בכוחי, ביכולתי. מכאן גם הדימוי "וחסון הוא כאלונים" (עמוס פרק ב', פסוק 9). אך לא רק העץ הגדול חזק ויציב. גם אלון קטן, שזה עתה הוציא ענף ראשון מעל הקרקע יתגלה כנטוע היטב באדמה אם ננסה לעקרו. זרע האלון הנובט, הלא הוא ה"בלוט", קודם כל מעמיק שורשים שמתפתלים וחודרים לעומקו של הסלע הקשה. אם ננסה לפגוע בגזע האלון הוא יעמיק שורשים ויתחזק עוד יותר. גזע האלון ידוע גם בקשיותו ובתפיחות המעובות המופיעות על קליפתו. על כך יאמר בכפר הערבי על אדם עקשן: "הוא קשה עורף כמו אלון, אי אפשר לנסרו או לשברו בגרזן ורק האש יכולה לשלוט בו".
בתנ"ך נכתב על פולחן שהתקיים בצל עצי האלון המרשימים: "על ראשי ההרים יזבחו ועל גבעות יקטרו, תחת אלון ולבנה ואלה כי טוב צילה" (הושע ד', 13).
היוונים גם הם הקדישו את האלון לזאוס, מלך האלים האולימפיים. האגדה מספרת על זאוס שירד מהאולימפוס מחופש לישיש אביון וחיפש אנשים טובים. הוא תר את הארץ לאורכה ולרוחבה ולא מצא אנשים טובים שיתנו לו מזון ומחסה. בדרכו חזרה, פגש זוג זקנים שחיו על מדרון הר האולימפוס. הזקנים קראו לזאוס המחופש, הזמינו אותו לאכול איתם ולישון בביתם. בבוקר התגלה לפניהם ושאל כיצד יוכל לגמול להם על טוב ליבם. שני הזקנים ביקשו רק דבר אחד: למות יחד. משהגיע היום והשניים נפטרו מן העולם הפך אותם זאוס לזוג עצים גדולים ומרשימים, הלא הם האלון והאלה. מאז השניים צומחים יחד בחורש הים תיכוני, מיוון ועד ישראל.

נפרד לשלום מהאחו וסיפוריו ונרד עם השביל עד לשלולית החורף. השלולית מלאכותית והיא משמשת אתר רבייה ובית גידול לדו-חיים, כמו סלמנדרה, טריטון וחפרית שהולכים ונעלמים מארצנו. מכאן נכנס השביל לואדי, מקיף את הגבעה וחוזר לחניון.

את הסיור המרענן בשמורה אתם מוזמנים לקנח בביקור במושבות הציוריות הסמוכות, בית לחם הגלילית ואלוני אבא. בספרו האחרון של מאיר שלו, "פונטנלה" מתוארות המושבות, מוקפות יערות האלונים, כפי שהיו בתקופת הטמפלרים. המהלכים לאורך רחובות הראשונים ייהנו מבתי האבן והמרפסות התלויות, משפע הגלריות והאטרקציות התיירותיות.

מומלץ לשלב את מראות האלונים במעט מורשת ולהמשיך לצפורי, השוכנת על הגבעה הגובלת ממזרח בגבעות אלונים. צפורי, העיר בה ישבה סנהדרין, בה נחתמה המשנה ובה נפטר רבי יהודה הנשיא, נמצאת במרחק רבע שעה נסיעה.
אל צפורי נגיע לאחר שנחזור מאלוני אבא לכביש המוביל לצומת אלונים (כביש 75) וברמזור הצומת נפנה שמאלה (משמאלנו קניון אלונים). נמשיך ישר עד הרמזור הבא ושם נפנה שמאלה על-פי השילוט לכיוון טבריה, אל אחד הכבישים היפים בארץ, המעוטר משני צידיו בגבעות אלונים. נמשיך בנסיעה עד הרמזור המוביל אותנו ימינה לכיוון הגן לאומי.
ציפורי, הידועה כיום כ"עיר הפסיפסים" ובפי יוסיפוס פלביוס כ"פאר הגליל כולו", הייתה עד סוף שנות ה-80, לפני שהחלו בה החפירות, ככל הגבעות המקיפות אותה – מלבד מבנה המצודה שעמד בראשה ובלט מעל פני השטח.
כיום, המבקר בציפורי ייהנה משפע של אפשרויות. אפשר להתחיל בטיפוס אל ראש המצודה משם נשקיף על גבעות האלונים, עד רכס הכרמל וחיפה, לצפות בגליל התחתון והעליון עד לחרמון ואל עבר הרי נצרת. המצודה הפכה למוזיאון ומרכז מבקרים, בתיאטרון הרומי שוחזרה הבמה והמושבים הוחזרו למקומם, ברצפת הפסיפס של הוילה מצפה לכם ה"מונה ליזה של הגליל", ברחוב הקרדו חקוקים משחקי רחוב קדומים ובבית חג הנילוס 12 רצפות של פסיפס ססגוניות. בבית הכנסת העתיק מסתובב גלגל המזלות לצד תיאורי כל בית המקדש וסיפורי המקרא וניתן לסיים את הביקור ולרדת 12 מטר מתחת לפני האדמה שם נהלך לאורכו של מאגר המים התת-קרקעי…

סיורים מודרכים בעקבות מראות האלונים והפסיפסים ניתן להזמין במרכז חינוך והסברה גליל תחתון-עמקים של רשות הטבע והגנים. טל': 04-6568272