14. הר ארבל
מצוק הארבל. צילום באדיבות החברה להגנת הטבע
אוֹרי דביר: "בהר ארבל – תצפית מהפסגה לכנרת. מומלץ בשעות אחר הצהרים. טיול לאורך המצוקים וירידה, או ב`שביל ישראל` או תוך היעזרות ביתדות במצוקיםבשביל מסומן ירוק, לביקור במצודת ארבל ומשם ירידה לנחל ארבל".
מצוק הארבל – תצפית ומסלול מעגלי עם קטעי אתגר / מתוך אתר החברה להגנת הטבע.
שתי אפשרויות לבחירתכם- ההנאה מובטחת בכל מקרה: טיול קצרצר לתצפית מרהיבה מעל המצוק היפה הגליל אל חופי הכינרת הגולן והגליל העליון, או טיול לחובבי לכת עם ירידה חוויתית בעזרת יתדות במצוק תלול אל מבצר עתיק ועלייה חזרה לתצפית. הכינו את המצלמות. סוג טיול: מעגלי.
צבע המסלול: אדום, שביל ישראל
מפת סימון: גליל תחתון (3)
נק' התחלה: החנייה של הר ארבל מצפון למושב ארבל
נק' סיום: בנקודת ההתחלה
אורך המסלול: כ- 4 ק"מ
משך טיול: לתצפית בלבד- 10 ד' כל כיוון. למסלול המעגלי – כ- 3 שעות
דרך הגעה:
מצומת גולני ממשיכים לכיוון טבריה, לפני הירידה לעיר פונים שמאלה בצומת כפר חיטים, אחרי 4 ק"מ פונים ימינה למושב ארבל ובכניסה שמאלה לפי שילוט להר ארבל בכביש המקיף את המושב ועולה למגרש חנייה בקרבת המצוק.
תיאור המסלול:
מהחניה יוצאים שני שבילים: האחד עולה בצורה מתונה אל העץ היחיד הבולט בראש ההר- זהו השביל למעוניינים בתצפית בלבד.
היוצאים למסלול המעגלי לחובבי לכת ילכו בשביל קצרצר שאינו מסומן לכוון המצוק שם יפגשו בשביל המסומן באדום. מומלץ לרדת כמה מ' לרחבת תצפית ממנה נראה יפה מצוק הארבל .
מכאן עוקבים אחרי הסימון האדום בכיוון מערב, בהליכה זהירה מעל המצוק, עד שהוא פונה ימינה לנקיק צר. יורדים בנקיק ומגיעים לקטע שציפיתם לו- הירידה במצוק בעזרת יתדות וכבלי מתכת המתוחים ביניהם. לא זה המקום להפגין גבריות יתר, פשוט נצלו כל יתד אפשרית כדי לרדת בבטחה.
שימו לב- קטע זה עלול ליצור פקקי תנועה כבדים אם מגיעות אליו כמה קבוצות בבת אחת!
בהמשך השביל יורד עוד קצת וממשיך על קו גובה עד כפר המערות הטבעיות ולמרגלות המבצר שנבנה במאה ה17 על ידי עלי מושל צפת על בסיס המערות שבמצוק. המבצר בנוי על שרידי מבצר מהתקופה החשמונאית, כאן התבצרה קבוצת יהודים שמרדו במלכותו של הורדוס.
אחד הסיפורים הפנטסטיים ביותר של יוספוס פלביוס הוא על הדרך בה ניצח הורדוס את המורדים. מאחר והיה מסוכן מדי לטפס מלמטה אל המבצר הוא בחר לשלשל את לוחמיו בכלובים גדולים בעזרת חבלים ארוכים מראש המצוק וכך הם פגעו במתבצרים והפילום לתהום. הגיוני? תחליטו בעצמכם.
העלייה למבצר עצמו אפשרית במדרגות, על אחריות המטיילים.
לאחר ההתרשמות מהמבצר ומהתעוזה שבבנייתו מעל התהום עוזבים את השביל האדום והולכים בכוון מזרח על שביל ישראל המסומן בצבע כתום כחול ולבן, איתו עולים אל עץ החרוב הבודד בנקודת התצפית היפה ביותר בהר.
מרפסת תצפית מגודרת לידו מאפשרת לצלם את הילדים בלב שקט. ביום טוב רואים את כל העולם ובני משפחתו- למטה הכפר הבדואי חמאם ומעט צפונה ממנו המושבה מגדל. בהמשך מערבה הרי הגליל התחתון והעליון, צפונה בראות טובה החרמון ומזרחה הכנרת ורמת הגולן.
לחובבי המוזיקה- כאן צולם הקליפ המדהים של שלמה גרוניך- "בוחר בחיים" ואכן אין כמו ישיבה כאן מול הנוף לראות שהחיים יפים. שביל נח מוביל חזרה אל החנייה.
אזהרה: אין לטייל במסלול זה מיד אחרי גשם.
אפשרויות נוספות באזור:
שרידי בית הכנסת מתקופת המשנה והתלמוד ליד מושב ארבל. מהכביש המוליך להר יש פניה ימינה לחנייה ומשם בשביל קצר בין הקוצים. חוות אורחה בארבל – טיולי חמורים, ג'יפים ,אירוח באוהל ועוד. נבי שועייב – האתר הקדוש ביותר לדרוזים בא"י. ליד מושב כפר זיתים. הכניסה בלבוש צנוע. בסוף אפריל נערך שם האירוע הגדול ביותר של הדרוזים- יום נבי שועייב.