1. קלעת נמרוד

מתוך רשימת 60 הטיולים שחייבים להכיר. טיול מס` 1 - קלעת נמרוד

29.05.15

אוֹרי דביר: "קלעת נמרוד וירידה לעיינות הבניאס – סיור מרתק במצודה ותצפית לצפון הארץ. התחלה יפה לכל טיול. שביל מסומן ירוק יורד ממצודת נמרוד לשמורת הבניאס".

אל מבצר נמרוד והבניאס / מתוך אתר רשות הטבע והגנים

מאת: יעל סלע, מנהלת מרכז הדרכה גולן – גליל ברשות הטבע והגנים

מידע שימושי
סוג המסלול : מסלול קווי, קצר
בדגש טבע ונוף, פריחה, מים וארכאולוגיה :אופי הטיול
צבע מפה ירוק/לבן, מספר מפה 1 סימון שבילים
דמי כניסה : בתשלום בכניסה לגנים
זהו מסלול הכולל תצפיות מרהיבות לכיוון עמק החולה, הגליל העליון, הגולן והחרמון ושזור בסיפורי תככים ומזימות מימי הביניים בתוך שרידי מבצר שהוא מהיפים במזרח התיכון כולו.

מכביש 90 פונים מזרחה בצומת המצודות (הצומת הצפונית של קרית שמונה) לכביש 99. ממשיכים עם הכביש ועוברים את הבניאס עד שמגיעים לצומת המובילה לנווה אטיב ולחרמון (צומת מפל סער). פונים וממשיכים בנסיעה עד לגן לאומי מבצר נמרוד.
מרק טווין כתב על המקום "שזהו כנראה תל החורבות הנהדר מסוגו בעולם".
חוקרים רבים האמינו במשך שנים כי המבצר נבנה על ידי הצלבנים אך למקום סודות משלו.

קלעת נמרוד. צילום ויקיפדיה

קלעת נמרוד. צילום ויקיפדיה

מבצר נמרוד הוא אחד המבצרים המרשימים ביותר שנשתמרו מימי הביניים. סיפורי הקרבות באזור ואזכורים תכופים של מצודת העיר בניאס גרמו לחוקרים לשייך את מבצר נמרוד לעיר בניאס הקרובה. בשנים האחרונות ולאור בדיקות מעמיקות בספרות הסתבר שהמצודה היא אמנם מצודה מימי הביניים אך בוניה היו המוסלמים אויבי הצלבנים באותה תקופה. למי שראה בעיני רוחו אבירים בשריונות נוצצים גבירות חצר ונערי ארווה והתאכזב מהגילוי החדש, פה המקום להבהיר כי סיפורי המוסלמים במקום והסיבות לבנית המצודה במקום אינם נופלים בתאורם מספורי הצלבנים בארץ ישראל.

לפני שנספר את סיפור המקום, כדאי להתחיל בתצפית מאחת ממרפסות התצפית הפזורות במצודה. נפנה את מבטינו לכיוון מערב ונקווה שמזג האויר מתאים לתצפית. העמק הגדול שנפרש למולנו הוא עמק החולה. בעמק אפשר להבחין במספר רב של ישובים כמו דן ודפנה. כדאי לשים לב לגבול בין ישראל ולבנון. אם נסתכל על אזור הגבול אפשר יהיה לראות את הכפר ע' גר, כפר עלוי שבנוי על שפת המצוק של נחל החצבני. הלאה לכיוון מערב אפשר לראות את הרי הגליל העליון ובמיוחד את רכס הרי נפתלי שנושק לעמק. העיר הגדולה (יחסית) שמתפרשת על קו התפר בין העמק להר היא קרית שמונה. על ההר אפשר לראות את הקיבוצים מנרה ומשגב עם. נסתכל לכיוון דרום ונוכל לראות את השולים המערבים של רמת הגולן. חדי העין יבחינו בשלוש קבוצות אקליפטוסים במורדות. אלו הם השרידים לשלושה מוצבים סורים מלפני מלחמת ששת הימים שהידוע מביניהם הוא תל פאחר.
בקפיצה ענקית הישר לימי הביניים, אנו מגיעים לאחת התקופות הסוערות שידע האזור. ארץ ישראל נשלטת בחלקה על ידי הצלבנים ובחלקה על ידי המוסלמים וכולם רוצים לשלוט על ירושלים ועל צירי התנועה החשובים באזור כולו.
סאלח א- דין, השליט האיובי הנודע, מצליח בשנת 1187 להפיל את ממלכת ירושלים הצלבנית בקרב המפורסם בקרני חיטין. כעבור כמה שנים במסע צלב נוסף מצליחים הצלבנים לכבוש את רצועת החוף ולייסד את ממלכת ירושלים השניה שבירתה עכו. כשרונו הגדול של סאלח א –דין לאחד את הכוחות המוסלמים הוא שמקנה להם את הכוח הרב בתקופה זו. עם מותו יורשים בניו את האימפריה הגדולה אך לא משכילים לשלוט בה, ואחיו של סאלח א –דין , משתלט על הממלכה ומחלק אותה בין בניו. על אזור הבניאס מתמנה אל עזיז עות'מן, אח צעיר שהיה כפוף לאחיו החזק ששלט בדמשק הוא אל – מועט'ם. גם בין השליטים החדשים מתגלעים סכסוכים ותככים ובריתות שונות ומשונות יוצאות לפועל על מנת לצמצם או להרחיב אזורי שליטה. אחת הבריתות המוזרות היא זו שנכרתה בין אל כאמל שליט מצרים והקיסר הגרמני פרידריך השני (שכונה גם הצלבן הסרבן בגלל סירוביו החוזרים ונשנים לצאת במסע צלב גדול לכבוש את ארץ הקודש) בשנת 1227. השליט המוסלמי מעניק לצלבנים שליטה על ירושלים בתמורה לעזרה נגד האח בצפון. אל מועט'ם ואל עזיז עות'מן נלחצים מברית זו ומחליטים לבנות מהר מצודה שתגן על הדרך לדמשק, בירת האזור. וכך בשנת 1127 בונים האיובים את מצודת נמרוד וממשיכים להרחיבה גם בשנים שלאחר מכן. הבניה הושלמה בשנת 1230. כמה שנים מאוחר יותר משתלט ביברס השליט הממלוכי הנודע על ארץ ישראל וממנה את סגנו ביליכ למפקד מצודת נמרוד. השליט החדש מרחיב את המצודה ומפאר אותה. את פועלו הוא מנציח בכתובת מרשימה משנת 1275.
עם כניעת הצלבנים וגרושם הסופי מארץ ישראל בסוף המאה ה – 13, הצורך במבצר ירד והוא הפך במאה ה – 15 לבית כלא ואחר כך ניטש.
בסיורכם במצודה כדאי ללכת בעקבות המסלול המוצע על ידי רשות הטבע והגנים ולבקר באולמות השונים, במעברי הסתרים, במגדלי השמירה ובורות המים ולנסות לחוש את אוירת הימים ההם, בזמן הזה.
לאחר שביליתם במבצר בואו להשלים עוד פיסת היסטוריה באתר קרוב וחשוב המתקשר ישירות למצודת נמרוד אך מתהדר בפרק היסטורי קדום יותר וחשוב לא פחות- הבניאס.
נחזור למכוניות וניסע חזרה לכיוון מערב לשמורת הבניאס.
שמורת הבניאס שופעת מים זורמים, מפלים ומעינות המפכים בצל עצי דולב ענקים ואוצרת בתוכה שרידי ארכיאולוגיה המזכירים לנו תקופות קדומות עם סיפורים מרתקים על אלילים פאגנים, מקדשים וארמונות.

כיבושי אלכסנדר הגדול בתקופה ההלניסטית הביאו את היונים לאזור זה. היוונים שראו את יופיו של המקום על שפעת המים שבו והמערה הגדולה הקדישו את המקום לאל פאן שהיה האל הממונה על אזורי הספר, היערות וההרים וקראו לו פניאון על שם האל פאן (פאניס או בהיגויו הערבי בניאס).
בתקופה הרומית בונה המלך הורדוס מקדש גדול במקום ומקדישו לקיסר אוגוסטוס שנתן לו את השליטה בבניאס. ממשיכו של הורדוס פיליפוס מרחיב ומפאר את המקום ומקים את בירתו קיסריה פיליפי, היא פניאס. פניאס ממשיכה להיות בירת הממלכה גם בימי אגריפס השני והוא מקים בה ארמון גדול ומונומנטים מרשימים, מקדשים, מקומות פולחן לאל פאן והופך אותה לעיר יפה ומרשימה.
במאה הרביעית עם עלית הנצרות משנה פאניס את פניה. המקדשים נהרסו ופולחן האל פאן מגיע לקצו. המקום זוכה לחשיבות גדולה בנצרות כי כאן המקום, לפי אמונתם, בו מוסר ישו את מפתחות השמים לפטרוס. לאחר הכיבוש המוסלמי במאה השביעית יורדת בניאס מגדולתה והופכת לכפר קטן.
הצלבנים שמגיעים לאזור במאה 11 וה-12 רואים בבניאס מקום אסטרטגי וכגבול טבעי של ממלכתם ומנסים לכבוש אותו במשך תקופה ארוכה. רק בשנת 1143 עם עזרה של פלג מוסלמי מיוחד בשם החשאשין הם מצליחים להשתלט על העיר, לבצרה ולהחזיק במקום עד למפלתם הגדולה בקרב קרני חיטין ב- 1187. חשיבותה האסטרטגית של בניאס יורדת במאות 16-15 הביצורים ננטשים והעיר הופכת לכפר המתקיים באזור עד 1967.
בסיורכם בשמורה אתם מוזמנים לבקר באזור הפולחני בו ממוקמים מספר מקדשים וחצרות פולחן יחודים לאתר זה. כמו כן לא כדאי לפסוח על שרידי הארמון המפואר מימי אגריפס ולחזות באחד מהבניינים היפים ביותר שנשתמרו בארץ מתקופה זו. לאלה שעדון יש כוח להמשיך בשבילים מומלץ להגיע לאזור טחנת הקמח המשוחזרת, ברכת הקצינים ואפילו להמשיך עד למפל הגדול שניראה שוצף וקוצף בימים אלה שלאחר שנה שופעת מים במיוחד.
לאלה שיטילו במסלול זה , כדאי להשאיר רכב אחד בחנית המפל לפני תחילת המסלול.

קישורים נוספים מתוך אתר רשות הטבע והגנים:
גן לאומי מבצר נמרוד (קלעת נמרוד)
שמורת טבע נחל חרמון (בניאס)

 

המסלול מתוך הפרויקט של אורי דביר ואתר שבילים >>  "60 מסלולי הטיול היפים ביותר בישראל"