נחל ברק

טיול ברגל למשפחות שאוהבות אתגר

06.06.08

אזור: הערבה
אורך: כ-3 ק"מ
משך: 4-5 שעות
מפות: הערבה התיכונה, מפה מס` 17 בסדרת מפות טיולים וסימון שבילים
דרגת קושי: למיטיבי לכת + משפחות עם ילדים מגיל 7 ומעלה
עונה מומלצת: כל השנה (לא בימים של סכנת שטפונות)
מגבלת שטחי אש: אין

הגדול נאחז בסולם בצמוד לקטן, מייד מאחוריו. ליתר ביטחון הוא מבקש: אל תסתכל למטה. הקטן לא מסתכל. גם לא הגדול. הם מטפסים לאט, שלב אחר שלב, והסולם מתנדנד. הוא עשוי אמנם נירוסטה ולא ייקרע גם אחרי שיטפון אבל הוא לא מקובע לאורכו לקירות הסלע ולכן מתנדנד קצת. אחרי 10 מטרים זה נגמר. המפל הגדול במסלול הרגלי של נחל ברק מאחוריהם. מחכים לשאר הקבוצה, מבוגרים וילדים שמטפסים לאט לאט. זו הזדמנות מצוינת למִשְׁמֵשִׁים וּשְׁסָקִים.

המסלול שלהלן הוא מהמשובחים ביותר: יפהפה, מעגלי, קצר (כשלושה קילומטרים בלבד) ואתגרי (סולמות, יתדות וחבלים). יש הרבה נוף ואפילו מים – בגבים שבמעוק. אחרי החורף ודי עמוק לתוך הקיץ.

מבט מלמעלה לתוך הנקיק

איך מגיעים לנחל ברק?

שאלה טובה: עד לא מכבר צוינו על מפת ישראל שני "נחל ברק" – האחד (יובל עילי של נחל תבור) יורד מנצרת עילית לעבר הכפר דַבּוּרִיֶּה שלרגלי התבור ובעקבות זכר מלחמת דבורה וברק בסיסרא ניתן לו השם "נחל ברק"; והשני יוצא אל הערבה ובו אנו עוסקים. שנים רבות לא הפריע כפל השמות לאיש – אך משהתפרסם "קניון ברק" ומטיילים החלו נוהרים אליו, החליטה ועדת השמות הממשלתית לקרוא לצפוני שבשניים בשם "נחל בן-אבינועם".

אל נחל ברק מגיעים במכונית. כל מכונית. הכניסה לדרך העפר שמובילה לנחל נמצאת על כביש הערבה 8 ק"מ דרומית לישוב בִּלְדָּד/צוקים או 23 ק"מ מדרום לתחנת הדלק של עין יהב או כ-7 ק"מ מצפון למושב פארן. שלט מתכתי מכריז "נחל ברק" וסימון השבילים הוא כחול (מס' 17430 במפה). צריך לאפס כאן את מד המרחק של הרכב ולהתחיל לנהוג בדרך העפר בכיוון מערב. זוהי דרך עפר נוחה וטובה למדי, אם כי היא משופעת בחריצי רוחב – "קורדרוי" בעגת הג'יפאים – שמוציאים למכונית ולנוסעים את הנשמה.

אחרי 4.3 ק"מ מצטרף לדרך סימון שבילים אדום (17431). ב-4.8 ק"מ נפרד הסימון האדום וממשיך שמאלה (דרומה). אנחנו, לעומת זאת, דבקים בסימון הכחול. ב-9.0 ק"מ חולפים על-פני חניון מאולתר. ב-10 ק"מ מתגברים על מדרגת אבן קטנה. מי שלא מתגבר מוזמן לחנות בצד ולהתחיל לצעוד מכאן – המרחק לא גדול.

נחל ברק. הכניסה לקניון

מי שממשיך בנסיעה ומצויד במכונית נוסעים ("פרייבט") יוכל להמשיך רק עד 11.6 ק"מ. נהגי 4X4 יוכלו לסחוב עד 12.7 ק"מ ועד קרוב מאוד לפתח הקניון.
זהו. נפרדים מקופסאות המתכת (לא להשאיר בפנים חפצי ערך. התרחשו כאן כבר פריצות). ממש בפתח הקניון עומדת שיטה סלילנית יפת נוף. מקום מצוין להתארגנות ואולי אפילו פיקניק קטן לפני שהרפתקאת הסולמות יוצאת לדרך.

נחל ברק נקרא בשעתו ואדי אֶל-אַבֵּירַק – צורת הקטנה של "אַבְּרַק" – "נוף של טרשים וחול". שמו העברי ניתן לו בעקבות צלצול שמו הערבי. אין לזה כל קשר ל"אִבְּרִיק" –הקומקום בעל הזרבובית ("זרבוביתו של הקומקום" בפי הגששים), שבו מוגש הקפה על-גבי מגש, עם ספלוני חרסינה סביבו.
אורכו הכולל הוא 18 ק"מ. הוא מתחיל בהר כיפה ונגמר בנחל הערבה. קטע ההליכה הוא בתוך קניון עמוק שכרסם הנחל ברמת ברק. עומק הקניון הוא 70-80 מטרים והרוחב מטרים ספורים. בדרך שתי תפניות חדות של 90 מעלות. החלק הראשון של ההליכה עשוי להזכיר את ואדי סיק, המוליך לעיר הנבטית פטרה בירדן. בנתיב נחל ברק צריך להתגבר על 8 מכשולים, כולל 5 מפלים. אנשי בית ספר שדה חצבה התקינו לאורך הדרך יתדות מתכת, חבלים או סולמות.

נחל ברק

לפני המפל הגדול, כאמור 10 מטרים, יש מכתשת סלע, שאחרי השיטפון הראשון הופכת לבריכת שחיה עגולה.
אחרי כ-500 מטרים – המרחק קצר, אבל אתגרי העבירות השונים דורשים זמן. ואם באים מטיילים בכיוון הנגדי אז נדרש זמן כפול – מגיחים מהמעוק החוצה. השביל, כל הזמן סימון כחול, מושך שמאלה ובעליה. כבר אין סולמות וחבלים אבל יש דרך צרה ולצידה תהום הקניון של נחל ברק. הנוף נהדר ומסחרר.

עוד כמה מאות מטרים והסימון הכחול פוגש סימון ירוק (17468). עוברים לירוק (הכחול ממשיך דרומה, לנחל ורדית), הולכים עם הירוק עוד כמעט קילומטר, מגיעים לירידה תלולה ואחריה מתחברים לנקודת ההתחלה ולצל המוכר של עץ השיטה.